Elárverezte Szeged egyik emblematikus épületét a nemzeti vagyonkezelő

  • narancs.hu
  • 2022. január 8.

Belpol

Az egykori Európa Szálló több mint másfél milliárd forintért kelt el.

A szegedi egykori Európa Szálló épületét, melyet 1883-ban emeltek, novemberben árverésre bocsájtotta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) és eladta – írja a szegeder.hu. Az 1180 négyzetméteres épület kikiáltási árát 1 milliárd 578 millió 610 ezer forintban határozták meg, és ennyiért el is kelt december 21-én. Az új tulajdonos neve nem ismert, így az sem, mi lesz a jövőben a palota sorsa.

A Klauzál téren álló ingatlan Szeged egyik ékköve, eredetileg is hotelnek épült, 30 szobával, étteremmel és kávéházzal rendelkezett, majd a múlt század közepétől az áramszolgáltató Démász székháza volt sokáig.

Az MNV oldalán közzé vannak téve az árverés adatai, eszerint a műemléki épület helyiségeit az utóbbi időben irodákként használták. Utoljára 2000-ben lett a ház felújítva. A szegeder.hu megjegyzi, hogy az ingatlan egy belső udvar köré épült, a földszinten és az 1–2. emeleteken irodák vannak, valamint díszterem és tárgyalók. A Démász annak idején egy szinttel bővítette az épületet. A belső udvart a felújításkor nyitható, fényáteresztő tetővel fedték be, az aula díszkövezést kapott.

(szegeder.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk