Csak két tagállamban van arányaiban kevesebb orvos, mint Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 19.

Belpol

Nálunk volt a harmadik legkevesebb praktizáló orvos 2021-ben, de a gyógytornászok rangsorában sem sokkal jobb a helyzet, derül az Eurostat frissen közzétett adataiból. 

 Az Eurostat 2021-es adatokra támaszkodva abszolút értékben és 100 ezer lakosra vetítve is vizsgálta a praktizáló orvosok számát. Értelemszerűen utóbbi tekinthető olyan adatsornak, amely alkalmas az országok közötti összevetésre. E szerint a százezer lakosra jutó orvosok száma Görögországban a legmagasabb, meghaladja a 600-at. Portugáliában és Ausztriában is jó a helyzet, 500 feletti a szám. Ezzel szemben Franciaországban, Belgiumban és Magyarországon van a legnagyobb orvoshiány, ahol százezer főre vetítve nem sokkal van 300 fölött a praktizáló orvosok száma, írja a Népszava. Luxemburg adatai nem szerepelnek a listában.

Az Eurostat mutatójából az is kiderül, hogy 2013 és 2021 között kilengések ugyan voltak, de számottevő mértékben nem változott Magyarországon a 100 ezer lakosra jutó orvosok száma. A mélypont 2015-ben volt (309,72 orvos per 100 ezer fő), a legjobb adat pedig a 2019-es (349,37 orvos per 100 ezer fő). A 2021-es adat 329,83 orvost jelez 100 ezer lakosra.

 

A gyógytornászoknál Németország, Belgium és Hollandia vezeti a listát, nagyjából 200 gyógytornász jut 100 ezer lakosra, Németországban és Belgiumban több mint 200, Hollandiában valamivel kevesebb. Ebben az összehasonlításban Romániában, Portugáliában és Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, 25 gyógytornász jut csupán 100 ezer lakosra. Magyarország 63,52-es értékkel az utolsó harmadban van, az említett három országon kívül Szlovákiát, Észtországot és Lettországot előzi meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!