Cyber hírek

  • 2000. július 27.

Belpol

Bedokkolt a ZvezdaA Space.com magyar idő szerint múlt szerdán hajnalban élőben közvetítette a weben, amint a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) automatikusan, fennakadás nélkül összekapcsolódott a július 12-én felbocsátott Zvezda modullal. A Zvezda és az űrállomás 352 kilométer magasságban, Közép-Ázsia felett csatlakozott egymáshoz háromnegyed háromkor.
A tervek szerint 2006-ig tartó építkezés alatt összesen 39 alkalommal látogat amerikai űrsikló az állomásra, amit az oroszok hét rakétaküldetéssel támogatnak meg. Az orosz gyártmányú lakómodul beépítésével hárommodulosra (Unity, Zarja, Zvezda) bővült ISS már a legnagyobb mesterséges komplexum az űrben: hossza 37 méter, tömege 60 tonna, és a következő év során folytatódhat a további elemek sorozatos fellövése és csatlakoztatása. Legközelebb egy orosz Progressz teherűrhajó kapcsolódik rá augusztus 6-án, amely az ősszel induló első legénység számára visz fel rakományt. További részletek a spaceflight.nasa.gov/station címen olvashatók.

Egyelőre nem áll le a Napster Egy San Franciscó-i fellebbviteli bíróság helyt adott az MP3 formátumú hangzóanyagok internetes csereberéjét lehetővé tévő Napster szoftvercég kérelmének, melyben a cég az ellene hozott intézkedés felfüggesztését kérte. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) vs. Napster-ügyet tárgyaló bíróság szerdai döntésében szombattól az illegális fájlterjesztés beszüntetésére kötelezte a Napstert, ami a fellebbezés szerint a szolgáltatás felfüggesztése mellett 40 alkalmazott elbocsátására is kényszerítené a céget. Hillary Rosen, a RIAA elnöke a fellebbviteli bíróság július 29-i döntése után csalódottságának adott hangot, mivel szerinte a Napster további működése nyomán naponta több tíz millió esetben sérülnek az előadók szerzői jogai. A Napster weboldalán keresztül tovább folytatja "buy-cott"-nak elkeresztelt tiltakozó akcióját: arra kéri a felhasználókat, vásároljanak CD-ket azoktól az előadóktól, amelyek támogatják a vállalatot.

Yahoo zenei díjak A legjobb zenei weboldalnak ítélt Yahoo Web Music díjat idén is a SonicNet.com nyerte el, David Bowie pedig az "online úttörő" és a "legjobb zenészoldal" díjával lett gazdagabb. A legjobb online kiadott lemez díja: Aimee Mann; a legjobb internetes koncert: Paul McCartney; a legjobb rajongói oldal: Matthew Brink Nine Inch Nails-oldala; a legjobb zenei híroldal: Billboard Online; a legjobb online lemezcég: Astralwerks; a legjobb zenei referenciaoldal: Ultimate Band List; a legjobb leigazolatlan online művész: Red Delicious.

Több mint félmilliárd e-mail cím Felmérések szerint 1999 végére az e-mail fiókok száma megközelítette az 570 milliót, ebből 334 milliót az amerikai internetezők használtak. A Messaging Online becslése szerint egy átlagos internetezőnek egy munkahelyi és négy személyes e-mail címe van. A Jupiter Communications számításai szerint az amerikai felhasználók 1999-ben 132 milliárd e-mail üzenetet küldtek, ami 2003 végére 432 milliárdra növekszik.

Íriszazonosítás a repülőtereken Jelentősen lerövidülhet a check-in időtartama azokon az amerikai repülőtereken, amelyek az amerikai EyeTicket íriszazonosító rendszerének alkalmazása mellett döntenek. A cég digitális kamerái 512 bites kódban tárolják a belenéző emberek íriszének egyedi vonásait. Az azonosítót az utas útlevélszámával, törzsutas-azonosítójával és jelszavaival együtt adatbázisban tárolják, melyhez a partner légitársaságok is hozzáférhetnek. Az íriszazonosítást választó utasok így jegyük átadása és sorbanállás helyett egyszerűen a kamerába nézve jutnak át az ellenőrzőpontokon.

Próbavásárlások e-boltokban A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség felmérése szerint az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cégek nem tesznek eleget teljes körűen tájékoztatási kötelezettségeiknek - adta hírül az Index. A próbavásárlások azt igazolták, hogy az e-business-szel foglalkozó társaságok nem tájékoztatják a fogyasztót teljes körűen a szavatosság, a jótállás és a kiegészítő szolgáltatások feltételeiről, sem az elállási jog gyakorlásának módjáról és következményeiről. A fogyasztók jelenleg hozzávetőlegesen 140 elektronikus üzlet közül választhatnak Magyarországon, kifogást az e-boltok felénél lehet emelni, a szavatosság és a jótállás feltételeit 40, míg az üzlet fizikai címét 95 százalékuk közli.

Szuperszonikus tengeralattjáró A Jövőnéző értesülése szerint orosz és amerikai tudósok olyan jármű megalkotásán dolgoznak, amely akár a Concorde-nál is gyorsabban haladhat - a víz felszíne alatt. A több mint 9000 km/órás sebesség elérése a szuperkavitáció nevű jelenség kihasználásával lehetséges: elegendően magas sebesség, illetve megfelelően kiképezett orr esetén a vízben haladó jármű körül egy vízpárából álló burok képződik, és ezáltal a rá ható közegellenállás gyakorlatilag megszűnik. A szuperszonikus torpedót kísérleti céllal már ki is próbálták, de a jövőben olyan tengeralattjáró építése is lehetővé válhat, amely alig egy óra alatt teszi meg a London-New York távolságot.

Morze

Grove kitüntetése Tudományos és vezetői munkássága elismeréseként Andy Grove, az Intel magyar származású társalapítója kapta az idén a villamosmérnökök nemzetközi szervezetének (IEEE) fődíját. Gróf András 1956-ban disszidált Amerikába, 1979-ben lett az Intel elnöke, 1987-ben vezérigazgató, majd 1997-ben az igazgatótanács elnöke.

Nő a papírfogyasztás Egy németországi felmérés eredményei szerint a lakosság az internet használata nyomán a korábbinál lényegesen több nyomtatópapírt használ. Ennek okát leginkább az e-mail-olvasási szokásokban vélik felfedezni, mivel csak a felhasználók 6,8 százaléka olvassa kizárólag a képernyőn a leveleket.

Digitális polaroid Az Olympus olyan digitális fényképezőgépet mutatott be, amely a Polaroid instant fényképnyomtatóját is magában foglalja. A két cég együttműködésének gyümölcse, a 2,1 megapixeles C-211 Zoom kamera 5,7 x 7,3 centiméres papírképeket tud készíteni 10-15 másodperc alatt.

Veszélyes szexpartnerek Az amerikai egészségügyi minisztérium felmérése szerint az interneten szexpartnereket kereső emberek nagyobb eséllyel kapnak el nemi betegségeket. Egy denveri HIV-tesztelő és tanácsadó központ 856 ügyfele közül 135-en kerestek szexpartnert az interneten. Az interneten keresők egyharmada szerzett valamilyen nemi betegséget, szemben a szexpartnereiket hagyományos úton kiválasztók 20 százalékos arányával.

Új fogamzásgátló Az ausztráliai Monash University kutatói olyan új fogamzásgátló tablettát fejlesztettek ki, mely huszonnégy órás védettséget biztosít a nő számára, és fő hatóanyagként a progesztogén nevű nemi hormont tartalmazza. Az új gyógyszer annyiban tér el a hasonló termékektől, hogy nem a megtermékenyített petesejtet pusztítja el, hanem meggátolja, hogy a spermiumok elérjék a petesejtet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?