Cyber hírek

  • 2000. július 27.

Belpol

Bedokkolt a ZvezdaA Space.com magyar idő szerint múlt szerdán hajnalban élőben közvetítette a weben, amint a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) automatikusan, fennakadás nélkül összekapcsolódott a július 12-én felbocsátott Zvezda modullal. A Zvezda és az űrállomás 352 kilométer magasságban, Közép-Ázsia felett csatlakozott egymáshoz háromnegyed háromkor.
A tervek szerint 2006-ig tartó építkezés alatt összesen 39 alkalommal látogat amerikai űrsikló az állomásra, amit az oroszok hét rakétaküldetéssel támogatnak meg. Az orosz gyártmányú lakómodul beépítésével hárommodulosra (Unity, Zarja, Zvezda) bővült ISS már a legnagyobb mesterséges komplexum az űrben: hossza 37 méter, tömege 60 tonna, és a következő év során folytatódhat a további elemek sorozatos fellövése és csatlakoztatása. Legközelebb egy orosz Progressz teherűrhajó kapcsolódik rá augusztus 6-án, amely az ősszel induló első legénység számára visz fel rakományt. További részletek a spaceflight.nasa.gov/station címen olvashatók.

Egyelőre nem áll le a Napster Egy San Franciscó-i fellebbviteli bíróság helyt adott az MP3 formátumú hangzóanyagok internetes csereberéjét lehetővé tévő Napster szoftvercég kérelmének, melyben a cég az ellene hozott intézkedés felfüggesztését kérte. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) vs. Napster-ügyet tárgyaló bíróság szerdai döntésében szombattól az illegális fájlterjesztés beszüntetésére kötelezte a Napstert, ami a fellebbezés szerint a szolgáltatás felfüggesztése mellett 40 alkalmazott elbocsátására is kényszerítené a céget. Hillary Rosen, a RIAA elnöke a fellebbviteli bíróság július 29-i döntése után csalódottságának adott hangot, mivel szerinte a Napster további működése nyomán naponta több tíz millió esetben sérülnek az előadók szerzői jogai. A Napster weboldalán keresztül tovább folytatja "buy-cott"-nak elkeresztelt tiltakozó akcióját: arra kéri a felhasználókat, vásároljanak CD-ket azoktól az előadóktól, amelyek támogatják a vállalatot.

Yahoo zenei díjak A legjobb zenei weboldalnak ítélt Yahoo Web Music díjat idén is a SonicNet.com nyerte el, David Bowie pedig az "online úttörő" és a "legjobb zenészoldal" díjával lett gazdagabb. A legjobb online kiadott lemez díja: Aimee Mann; a legjobb internetes koncert: Paul McCartney; a legjobb rajongói oldal: Matthew Brink Nine Inch Nails-oldala; a legjobb zenei híroldal: Billboard Online; a legjobb online lemezcég: Astralwerks; a legjobb zenei referenciaoldal: Ultimate Band List; a legjobb leigazolatlan online művész: Red Delicious.

Több mint félmilliárd e-mail cím Felmérések szerint 1999 végére az e-mail fiókok száma megközelítette az 570 milliót, ebből 334 milliót az amerikai internetezők használtak. A Messaging Online becslése szerint egy átlagos internetezőnek egy munkahelyi és négy személyes e-mail címe van. A Jupiter Communications számításai szerint az amerikai felhasználók 1999-ben 132 milliárd e-mail üzenetet küldtek, ami 2003 végére 432 milliárdra növekszik.

Íriszazonosítás a repülőtereken Jelentősen lerövidülhet a check-in időtartama azokon az amerikai repülőtereken, amelyek az amerikai EyeTicket íriszazonosító rendszerének alkalmazása mellett döntenek. A cég digitális kamerái 512 bites kódban tárolják a belenéző emberek íriszének egyedi vonásait. Az azonosítót az utas útlevélszámával, törzsutas-azonosítójával és jelszavaival együtt adatbázisban tárolják, melyhez a partner légitársaságok is hozzáférhetnek. Az íriszazonosítást választó utasok így jegyük átadása és sorbanállás helyett egyszerűen a kamerába nézve jutnak át az ellenőrzőpontokon.

Próbavásárlások e-boltokban A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség felmérése szerint az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cégek nem tesznek eleget teljes körűen tájékoztatási kötelezettségeiknek - adta hírül az Index. A próbavásárlások azt igazolták, hogy az e-business-szel foglalkozó társaságok nem tájékoztatják a fogyasztót teljes körűen a szavatosság, a jótállás és a kiegészítő szolgáltatások feltételeiről, sem az elállási jog gyakorlásának módjáról és következményeiről. A fogyasztók jelenleg hozzávetőlegesen 140 elektronikus üzlet közül választhatnak Magyarországon, kifogást az e-boltok felénél lehet emelni, a szavatosság és a jótállás feltételeit 40, míg az üzlet fizikai címét 95 százalékuk közli.

Szuperszonikus tengeralattjáró A Jövőnéző értesülése szerint orosz és amerikai tudósok olyan jármű megalkotásán dolgoznak, amely akár a Concorde-nál is gyorsabban haladhat - a víz felszíne alatt. A több mint 9000 km/órás sebesség elérése a szuperkavitáció nevű jelenség kihasználásával lehetséges: elegendően magas sebesség, illetve megfelelően kiképezett orr esetén a vízben haladó jármű körül egy vízpárából álló burok képződik, és ezáltal a rá ható közegellenállás gyakorlatilag megszűnik. A szuperszonikus torpedót kísérleti céllal már ki is próbálták, de a jövőben olyan tengeralattjáró építése is lehetővé válhat, amely alig egy óra alatt teszi meg a London-New York távolságot.

Morze

Grove kitüntetése Tudományos és vezetői munkássága elismeréseként Andy Grove, az Intel magyar származású társalapítója kapta az idén a villamosmérnökök nemzetközi szervezetének (IEEE) fődíját. Gróf András 1956-ban disszidált Amerikába, 1979-ben lett az Intel elnöke, 1987-ben vezérigazgató, majd 1997-ben az igazgatótanács elnöke.

Nő a papírfogyasztás Egy németországi felmérés eredményei szerint a lakosság az internet használata nyomán a korábbinál lényegesen több nyomtatópapírt használ. Ennek okát leginkább az e-mail-olvasási szokásokban vélik felfedezni, mivel csak a felhasználók 6,8 százaléka olvassa kizárólag a képernyőn a leveleket.

Digitális polaroid Az Olympus olyan digitális fényképezőgépet mutatott be, amely a Polaroid instant fényképnyomtatóját is magában foglalja. A két cég együttműködésének gyümölcse, a 2,1 megapixeles C-211 Zoom kamera 5,7 x 7,3 centiméres papírképeket tud készíteni 10-15 másodperc alatt.

Veszélyes szexpartnerek Az amerikai egészségügyi minisztérium felmérése szerint az interneten szexpartnereket kereső emberek nagyobb eséllyel kapnak el nemi betegségeket. Egy denveri HIV-tesztelő és tanácsadó központ 856 ügyfele közül 135-en kerestek szexpartnert az interneten. Az interneten keresők egyharmada szerzett valamilyen nemi betegséget, szemben a szexpartnereiket hagyományos úton kiválasztók 20 százalékos arányával.

Új fogamzásgátló Az ausztráliai Monash University kutatói olyan új fogamzásgátló tablettát fejlesztettek ki, mely huszonnégy órás védettséget biztosít a nő számára, és fő hatóanyagként a progesztogén nevű nemi hormont tartalmazza. Az új gyógyszer annyiban tér el a hasonló termékektől, hogy nem a megtermékenyített petesejtet pusztítja el, hanem meggátolja, hogy a spermiumok elérjék a petesejtet.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.