Cyber hírek

  • 2001. január 25.

Belpol

Tiltott Trabant MP3-akA Bahia.hu az együttes felvételeit gondozó Lukin Gábor kérésére levette oldaláról a nyolcvanas évek undergroundjának meghatározó együttese, a Trabant digitalizált felvételeit. Lukin azzal indokolta kérését, hogy bár nincs ellenére, ha az emberek egymás között terjesztik a Trabant felvételeit, nem járul hozzá, hogy egy üzleti vállalkozás ingyen terjessze őket.
A letiltó levél által keltett online vitába Najmányi László, Víg Mihály és Géczi Zoltán is bekapcsolódott, és január 25-én, csütörtökön 16 órakor kerekasztal-beszélgetést is tartanak róla a Bazovsky galériában.

MATáV: arculatváltás, új tarifacsomagok A jövőben négy kulcsterületre: az internetre, a mobilkommunikációra, az adatátvitelre és a földrajzi bővülésre összpontosítja erőforrásait a Matáv - jelentette be Straub Elek elnök-vezérigazgató. A hagyományos vezetékes telefónia területén értékmegőrző, defenzív, míg a gyorsan növekvő területeken offenzív politikát követ majd a telefontársaság, amely a közelmúltban mind belföldön (Emitel), mind külföldön (MakTel) sikeresen terjeszkedett. Az új stratégia részeként a Matáv arculatot is vált: ennek része az új logó, az új szlogen, az új zene és az új internetes honlap (www.matav.hu). A cég vezetékes telefonszolgáltatásának előfizetői 2001-ben négy kedvezményes és egy alap díjcsomag közül választhatnak majd (a tarifákat lapzártánk idején még nem hozták nyilvánosságra), melyek között lesz az előre fizetett mobilkártyákhoz hasonló és az ISDN-előfizetők számára kreált csomag is. A Matáv január 15-én törölte kínálatából az internetezőknek szánt kedvezményes tarifacsomagot ("Mindenkinek"), aki korábban előfizetett rá, júniusig még igénybe veheti. Júniusig él az "éjszakai 150 forintos" kedvezmény is, cserében márciustól új internetes kedvezményeket ígér a távközlési piac liberalizációjára készülődő monopolszolgáltató.

Megállították a fényt Két fizikuscsoportnak is sikerült fénysugarakat megállítania, majd újból mozgásba hoznia. A Harvard Egyetem és a Rowland Institute for Science kutatóinak különleges módszerrel áttetszővé tett rubidiumgáz segítségével sikerült a fény sebességét nullára redukálniuk. Miután a fény fokozatosan elhalványult, majd gyakorlatilag megállt és a rubidiumatomokban tárolódott, újból elindították. A gázt tartalmazó edényből kilépő fénysugár ugyanolyan alakkal, intenzitással és egyéb paraméterekkel rendelkezett, mint a tartályba lépése előtt. A kutatások eredményei többek között a kvantumszámítógépek területén hozhatnak áttörést, mivel az egyszerre több állapotban vagy helyen is létező fényrészecskék felhasználhatók kvantuminformáció tárolására. A kutatók eredményei a Nature és a Physical Review Letters tudományos szaklapok legfrissebb számában jelentek meg.

Megszűnik a Globopolis Beszünteti online tevékenységét a kulturális programajánló portálként működő Globopolis.com, és ezzel megszűnik magyarországi változata is - tudta meg az Index. A hivatalos bejelentést megelőzően a cég képviselői annyit közöltek, hogy a vállalat a kedvezőtlen befektetési környezet miatt vonul ki az online-piacról. Az alig egy éve Prágában alakult Globopolis.com összesen tíz közép- és kelet-európai nagyvárosban működött. A gyors nemzetközi terjeszkedést az Advent International tavaly júniusi hatmillió dolláros befektetése tette lehetővé.

Az NTT DoCoMo Európában A japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató Európában is beindítja a vezeték nélküli internetszolgáltatását (I-mode) a holland KPN Mobile és az olasz Telecom Italia Mobile vállalattal közösen. A szolgáltatás beindítása szeptemberben várható, a KPN Mobile és a TIM több mint 30 millió előfizetőjét célozva meg Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Hollandiában. Az NTT DoCoMo emellett bejelentette, hogy január 26-án már az I-mode egy fejlettebb változatát indítja el Japánban. Az i-appli elnevezésű szolgáltatás a Java technológián alapul, és több információ letöltését teszi lehetővé, mint az eredeti I-mode - egyebek között bonyolult játékok és automatikusan frissített tőzsdei árak közvetítését. Az NTT DoCoMo a világon elsőként májusban vezeti be a gyorsabb, harmadik generációs (UMTS) technológiát a mobilszolgáltatásban, bár egyelőre csak Tokió körzetében.

Nyitott lesz a DivX A "turt" kategóriába tartozó DivX videotechnológia fejlesztői úgy határoztak, hogy munkájukat hozzáférhetővé teszik az open source közösség számára. A hacker-eszközként indult DivX gyorsan elterjedt, mert kis fájlméret mellett lehetővé teszi nagyon jó minőségű számítógépes videók készítését, és így akár egész filmeket lehet az interneten továbbítani. Bár a DivX programozóit még egyszer sem fogták perbe, a filmipar aggodalommal tekint a technológiára, amely a mozgókép MP3-a lehet.

Gyorsabb klímaváltozás A vártnál gyorsabban melegszik a Föld légköre egy hétfőn közzétett ENSZ-jelentés szerint, melyet az éghajlati változásokat figyelemmel kísérő bizottság (IPCC) készített el. A jelentés a következő évszázadra 1,5-5,5 fokos átlaghőmérséklet-emelkedést prognosztizál, szemben a korábban sejtett 1,5-3,5 fokos emelkedéssel.

Kínai űrhajó Kutya, nyúl, majom és csigák voltak az utasai annak a kínai űrhajónak, amely küldetését sikeresen teljesítve, múlt kedden érkezett vissza a világűrből, miután összesen 108-szor kerülte meg a Földet. A Shenzhou II-vel folytatott kísérlet sikeres lezárulása arra utal, hogy a Kínai Népi Demokratikus Köztársaság jó úton van afelé, hogy embert juttasson a világűrbe.

Halálos randevú Múlt pénteken eltemették azt az izraeli fiút, akit azt követően öltek meg Ramallahban, hogy egy arab lánnyal beszélt meg találkozót az interneten. Izraeli források szerint a tizenhat éves Ophir Rakhum kedden tűnt el otthonról nagyobb összegű készpénzzel, és a tengerparti városba utazott. Barátai szerint a fiú levelezést folytatott egy arab lánnyal, akit korábban Jeruzsálemben ismert meg.

Áramszünet A Szilícium-völgyben kevés fennakadást okozott a Kalifornia déli és középső részét múlt szerdán sújtó villamosenergia-hiány. Kalifornia kormányzója az órákig tartó áramkimaradást követően - amely több millió embert érintett az államban - szükségállapotot hirdetett.

Komputerizált kukák Barcelona mind a 18 ezer kukájába mikrochipet építenek be. A szemétbegyűjtők kéziszámítógépén a kukák jelentést tesznek arról, hogy mennyire vannak tele, mikor ürítették őket legutóbb, vagy figyelmeztetnek arra, hogy már ideje lenne újrafesteni őket.

Linux vírus Egy új vírus a Red Hat Linux 6.2, illetve 7.0 verzióit fertőzi. Szerencsére nem túl destruktív, mindössze a webszerveren tárolt főlapokat cseréli le egy instant zacskós tészta fotójára, és mellé írja, hogy Hackers looooooove noodles.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?