Kulturális hírek

  • 2001. január 25.

Belpol

GYÁSZ73 éves korában elhunyt Sinkovits Imre: a Jászai- és Kossuth-díjas kiváló művész közel ötven éven át volt tagja a tavaly Pesti Magyar Színházra átkeresztelt Nemzeti Színháznak. ´t magát ugyancsak tavaly tisztelték meg a Nemzet Színésze címmel.
Halála előtt egy nappal még fellépett a Csongor és Tündében. Színházi és filmszereplései (Ádámtól a Tizedesig) éppúgy maradandó emlékűek, mint politikai szerepvállalásai. (Érintőleg, de ide tartozik: a kulturális kormányzat táncszínházzá készül alakítani a Magyar Színházhoz tartozó Várszínházat.)

70 éves korában elhunyt Gregory Corso, az amerikai beatköltők egyik legjelentősebb alakja. Olasz bevándorlóktól született, hányatott gyermekkor (menhely, intézet, börtön) után, börtönverseit olvasván fedezte fel 1950-ben Allen Ginsberg. Corso ezután iratkozott be az egyetemre és kezdett publikálni. Csaknem két tucat kötete jelent meg (magyarul ´76-ban, Eörsi István fordításában Az utolsó gengszter, benne a gombafelhő-formában tördelt Bomba). Selected Letters című kötete immár posztumusz kiadás előtt áll.

BÉCSI MÚZEUMNEGYED Befejezéséhez közeledik a beruházás, melynek nyomán az osztrák fővárosban MuseumsQaurtier Wien (MQW) néven létrejön a hatvanezer nm-es Múzeumi Negyed. Az itt helyet kapó intézmények közül május-júniusban adják át a kortárs építészettel foglalkozó Architektur Zentrumot, a Tabak Museumot, az E+G Hallt (benne többek közt a Bécsi Művészeti Hetek előadótermét) és a Kunsthalle Wient, nyáron a bécsi gyermekprogramok átfogó adatbázisának szánt wienXtra-children´s infót, ősszel a Schweizer Gartenből és a Liechtenstein-palotából ide költöző Ludwig Múzeumot, a világ legnagyobb Schiele-kollekcióját birtokló Leopold Múzeumot, a modern táncművészet központjaként működő Tanzquartiert és a ZOOM Gyermekmúzeumot, jövőre pedig a Gyermekszínházat. Itt lesz az AICA nemzetközi műkritikus-szövetség osztrák tagozata, a kortárs osztrák képzőművészet dokumentálásával foglalkozó Basis Wien, a szintén a kortárs művészet tanulmányozására alapított Depot, az Osztrák Modern Galériák Szövetsége, a kultúraszervezés elméleti és gyakorlati hátterével foglalkozó kulturális tudományok intézete, a kultúra, technika, művészet, társadalom és politika kölcsönhatásait fiatal szemmel vizslató Public Netbase, a Springerin című kulturális magazin, az osztrák ornitológiai társaság, a környezettudományi intézet és a Természetudományi Múzeum több részlege is.

1986-ban, hatévi vita után határozták el, hogy a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum szomszédságában a Fischer von Erlach tervezte barokk Messepalast legyen a bázis. A Messepalast övezte három új épület tervezésének jogát Laurids és Manfred Ortner nyerte el pályázaton (később bevonták Manfred Wehdornt is), a döntést nemzetközi zsűri hozta 1990-ben. 1998-ban fogtak hozzá az építkezéshez. A beruházás összköltsége kétmilliárd schilling, ennek 75 százalékát az állam, 25 százalékát a város fedezi. Bécs történelmi belvárosában Európa egyik legjelentősebb kortárs kulturális intézményegyüttese születik, ahová évente 1,3 millió látogatót várnak; minderről bővebben: www.mqw.at.

BERLINALE: NÉGY MAGYAR A február 7-18-ig tartó, 51. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon négy magyar alkotást mutatnak be: a rövidfilmek versenyében Cakó Ferenc Kövek című animációja szerepel, a Panoráma szekcióban Gothár Péter Paszport című filmje, a Fórum szekcióban pedig Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című dokumentumfilmje és Tarr Béla Werckmeister-harmóniák című játékfilmje (ez nyitja majd egyébként az idei Magyar Filmszemlét).

A Berlinale a francia Jean-Jacques Annaud Enemy at the Gates című darabjával kezdődik: a sztálingrádi fronton játszódó filmet kizárólag Németországban, jórészt a berlini Babelsberg Stúdióban forgatták Jude Law, Ed Harris, Joseph Fiennes és Rachel Weisz főszereplésével. Az Arany Medvéért 24 produkció verseng, köztük 13 európai, 5 ázsiai, 4 amerikai és 1-1 afrikai és latin-amerikai, készítőik között az ismertebb nevek: Spike Lee, Gus Van Sant, Sean Penn, Steven Soderbergh, Lasse Hallstrom, Michael Winterbottom, Mike Nichols, Patrice Chereau, Patrice Leconte, Giuseppe Tornatore és John Boorman, de ott a lengyel Wojciech Marczewski is. A fesztiválon mutatják be a Stanley Kubrick életéről készített dokumentumfilmet (Stanley Kubrick - A Life in Pictures) és a Kusturica zenekaráról szóló Super 8 Storiest.

FILMSZEMLE Várhatóan 34 játék-, 37 dokumentum- és ismeretterjesztő, 25 kísérleti és kisjáték-, valamint 16 animációs filmet mutatnak be február 1-6. között a 32. Magyar Filmszemlén, a Mammut Budai Moziközpontban és a bezárás előtt álló Átrium moziban. A rendezvény központja a közeli Ganz-telepen épülő Millenniumi Központ. A szemle költségvetése a tavalyi 75 millióhoz képest csak ötvenmillió, ennyiről írt alá szerződést a Magyar Filmművészek Szövetsége és a kulturális tárca által juttatott összeget folyósító Kisrókus 2000 Kft.

GOLDEN GLOBE Bár a jelöltek között szerepelt, Szabó István A napfény íze című alkotása nem került be a hollywoodi külföldi tudósítók szavazatai alapján 58. alkalommal kiosztott Golden Globe nyertesei közé. Az Oscar-előrejelzésnek tartott gálaesten két-két kategóriában nyert a Ridley Scott rendezte Gladiátor, az Ang Lee rendezte Crouching Tiger, Hidden Dragon, a Cameron Crowe rendezte Almost Famous és a Steven Soderbergh rendezte Traffic. A díjazott színészek között volt Tom Hanks (Cast Away), Julia Roberts (Erin Brockovich), Renee Zellweger (Nurse Betty), Benicio Del Toro (Traffic), Kate Hudson (Almost Famous), George Clooney (O Brother, Where Art Thou), Sarah Jessica Parker (Sex and the City), Judi Dench (Last of the Blonde Bombshells) és Robert Downey Jr (mint az Ally McBeal epizodistája). Életműdíj: Al Pacino.

Az amerikai kritikusokat tömörítő National Society of Film Critics szavazásán a tajvani Edward Yang Yi Yi című alkotását találták legjobbnak, a legjobb rendező Steven Soderbergh lett (Traffic; Erin Brockovich), a legjobb operatőr pedig Agnes Godard (Beau Travail). Életműdíj: Michelangelo Antonioni.

VISSZA A HÁBORÚB"L Ukrajna visszaadja Németországnak azt a kb. ötezer oldalnyi kéziratot és levelet tartalmazó levéltári anyagot, amelyet Christoph Wolff harvardi professzor, a lipcsei Bach Archívum igazgatója fedezett fel a kijevi állami archívumban. Carl Philipp Emanuel Bach hagyatékát - benne J. S. Bach, Telemann, Mendelssohn és Goethe kézírásos lapjai - a berlini bombázások elől vitték a németek Wroclawba, ahol a Vörös Hadsereg kezébe került.

Figyelmébe ajánljuk