Cyber hírek

  • 2001. február 1.

Belpol

Matáv: régi kedvezmények, új tarifákA Matáv közleménye szerint január 25-től ismét elő lehet fizetni a csúcsidőn kívüli kedvezményes időszakban korlátlan, átalánydíjas telefonálást biztosító Mindenkinek csomagot. Amint arról a múlt héten beszámoltunk, a kedvezményre január 15.
után nem vett fel megrendeléseket a telefontársaság. Vasváriné Menyhárt Éva, a Matáv Rt. kormányzati kapcsolatok és szabályozói ügyek ágazatának igazgatója az "origo"-nak elmondta: "a Matáv értékelte a kialakult helyzetet, az új kedvezmények bevezetéséig várható átmeneti időt és a Mindenkinek kedvezmény iránt mutatkozó előfizetői igényt, érzékelte a külső nyomást, az előfizetők hangját, akaratát." A Matáv 2001-ben éves szinten átlagosan 3,18 százalékkal emeli hatósági telefondíjait. A jelenlegi három helyett két díjazási időszak marad: csúcsidőben (07-18 óra) marad a percenkénti bruttó 9 forintos díjszabás, míg csúcsidőn kívül (18-07 óra, továbbá hét végén és munkaszüneti napokon) 4,50 Ft-ra emelkedik. Az egyéni fővonali havi előfizetési díj 2267,50 Ft helyett 2885 Ft lesz áfával, míg az üzleti fővonal bruttó 3050 Ft-ról bruttó 3875 Ft-ra emelkedik. A 06-51-es behívószámon elérhető internetes hívások ára csúcsidőben bruttó 7,50 Ft/perc, csúcsidőn kívül 3,75 Ft/perc lesz.

A Mir lehozatala Interneten is követhető lesz az orosz Mir űrállomás február végén kezdődő fékezése és március 6-ra kitűzött megsemmisítése. A tervek szerint az űrbázis február 20-25. tájékán ereszkedik 240 kilométeres magasságba. Ezt követően a Progressz M1-5 jelzésű teherűrhajó segítségével négy fékezőimpulzust hajtanak végre. Az utolsót március 5-7. között, amikor a Mir belép a Föld légkörébe. A csaknem 130 tonnás űrbázis nagy része megsemmisül a Földtől 70-90 kilométer távolságban. A Mir azon részei, amelyek nem égnek el, a Föld légkörébe való belépést követő harminc percen belül a Csendes-óceán déli részébe csapódnak. Szakértők emlékeztettek arra is, hogy az űrállomáson jelentős mennyiségű radioaktív, biológiai, vegyi és más veszélyes anyag van.

Bénázik a Microsoft A múlt heti szerverleállásokat és hackertámadásokat követően a Microsoft az Akamai Technolo-giest bízta meg honlapjai védelmével. Az Akamai négy biztonsági szervert fog beüzemelni, amivel kiküszöbölheti a szervertúlterheléses támadásokat. A Microsoft fontosabb oldalai múlt szerdán egy konfigurációs hiba következtében, a következő két napon pedig DDoS-támadások miatt váltak elérhetetlenné. A szoftvergyár beismerte, hogy négy központi szerverét egy hálózatba kötötte, így egy támadással meg lehetett bénítani mindet.

Hackerek a Vatikán Rádiónál Néhány órával II. János Pál pápa hívőkhöz intézett, az internet nyújtotta új lehetőségekről szóló beszéde után a Crime Boys nevű csapat tagjai kisebb kiesést okozó deface támadást intéztek a Vatikán Rádió hivatalos honlapja ellen. Az elmúlt háromnegyed évben legalább hatvan betörést elkövető csoport kiáltványában többek között szó esik a katolikus egyház tagjai által molesztált gyerekekről is, ezért elképzelhető, hogy a támadást hasonló okok motiválták. A katolikus egyházfő a világkommunikációs nap alkalmából elmondott beszédében többek közt a világhálónak a vallási tanítások terjesztésében betöltött potenciális szerepéről és az új média aktív és kreatív felhasználásának szükségességéről ejtett szót.

A biztonságos zene jövője bizonytalan A zenekalózok ellen fellépő Secure Digital Music Initiative elnöke, Leonard Chiariglione egyéb elfoglaltságára hivatkozva bejelentette távozását a szövetség éléről. Chiariglione aktívan részt vett a lemeztársaságokat, hardvergyártókat és számítógépgyártókat tömörítő szervezet összefogásában. Hiányával tovább lassulhat az MP3-formátum megfékezését immár két éve - főként elvi síkon - fontolgató szervezet tevékenysége. Az SDMI (www.sdmi.org) korai másolásvédelmi eljárását szinte egyik gyártó sem alkalmazta, a következő generációs technológia pedig a mai napig nem készült el.

A Netscape márkanév marad Az AOL Time Warner átcsoportosítja a Netscape leányvállalat böngészőfejlesztését az AOL Technology részlege alá, a Nets-cape.com oldalon pedig hamarosan önálló tartalommal jelentkezik - derült ki egy belső körlevélből. A médiabirodalom az új tartalomszolgáltató portálba csatornázza be a többi között a Time, a People vagy az Entertainment Weekly magazint, de fenntartja korábbi szerződéseit is, például a CBS hírtelevízióval. Elképzelhető, hogy az oldal indulásakor új nevet kap, a portál már most sem használja a korábban bevezetett Netcenter nevet. A Netscape.com tavaly decemberben 56 millió dolláros reklámbevételt ért el, amellyel a harmadik helyen volt a Microsoft és a Yahoo mögött. A Time Warner 1994 óta próbálkozik, sikertelenül, önálló tartalomszolgáltatással. Az AOL megállapodott a Nokiával is, hogy továbbfejleszti annak WAP-os telefonokra készített böngészőjét. A világelső finn mobiltelefongyár mikroböngészőjének kódjából készített új terméket az AOL Netscape márkanévvel dobja piacra.

Jogtár online Januártól ingyenesen frissíthetik jogszabálygyűjteményüket a CompLex CD Jogtár előfizetői. Az előfizetők az interneten keresztül havonta letölthetik a legfrissebb törvényeket és rendeleteket, továbbá a benyújtott törvényjavaslatokat, versenytanácsi határozatokat is. A KJK-KERSZÖV oldalán emellett bárki számára elérhető a Közlöny-adatbázis, a Közbeszerzési Értesítő és a cégadatbázis a www.complex.hu címen.

Harmincnyolcmillió dolláros csalás Harmincéves börtönbüntetés vár a pornóoldalt üzemeltető Kenneth Tavesre, aki harmincnyolcmillió dollárral károsította meg felhasználóit. A malibui férfi nyolcszázezer felhasználó hitelkártyájáról többször is lehívta a pornóoldal tizenhárom dolláros belépési díját.

Linux laboratórium Linux alatt futó üzleti szoftvereket és az operációs rendszer üzleti irányultságú képességeit is fejlesztik majd a most megnyílt Open Source Developement Lab nonprofit laboratóriumban. A maga nemében úttörő vállalkozás 24 millió dolláros pénzügyi alappal és 19 szponzorcég, többek közt a Computer Associates, a Fujitsu, az Intel, az IBM, a HP és az SGI támogatásával rendelkezik.

Az Ericsson nem gyárt több mobilt Teljesen kihelyezi mobiltelefon-gyártását az Ericsson svéd távközlési ipari csoport, miután a mobiltelefon-üzletágon tavaly egész évben 16,2 milliárd svéd koronát - 1,67 milliárd dollárt - vesztett. Az Ericsson-mobilok gyártását a Magyarországon is jelen lévő, szingapúri bejegyzésű Flextronics elektronikai gyártási szolgáltatásokat végző csoport veszi át.

Keresőszabadalom Az AltaVista szabadalmi perrel fenyegeti azokat a vállalatokat, amelyek megsértik adatbázisok és honlapok indexelésére nemrég szerzett jogait. Az AltaVista-tulajdonos CMGI úgy véli, hogy az internetes keresés alapjait képező eljárás mostantól kizárólagos birtokában van.

Figyelmébe ajánljuk