Czeglédy Csabát gyanúsítja a rendőrség a Borkai-videók közzétételével

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 31.

Belpol

A rendőrség és az ügyészség szerint ő "az ördög ügyvédje", bár Czeglédy szerint nincs rá megfelelő bizonyíték.  

Azonosította a nyomozóhatóság az "ördög ügyvédjét" - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden. A közlemény szerint az érintett "jogász végzettségű személyt" már nem bűnsegédlettel, hanem a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

A szóban forgó jogász végzettségű személy Czeglédy Csaba szombathelyi független önkormányzati képviselő, DK jelöltje a helyi ellenzéki előválasztáson – ezt egyrészt Budai Gyula fideszes képviselő közölte még júliusban, másrészt a hvg.hu birtokába került gyanúsítotti jegyzőkönyvben is ez szerepel. 

A jegyzőkönyv szerint Czeglédy Csaba egyik ismerőse hozta létre 2019. szeptember 22-én a Pornhub nevű videómegosztó oldalon azt a fiókot, majd Czeglédy vagy az ő kérésére egy ismeretlen személy azt a két webhelyet, ahol később megjelentek a Borkai Zsolt győri polgármester adriai hajóútján készült kompromittáló képek és videók.

A jegyzőkönyv szerint Czeglédy azt mondta, büntetőügyvédként még nem látott olyat, hogy egy gyanúsítást arra alapoznak, hogy "vagy ő, vagy valaki más csinált valamit", ugyanis a rendőrség nem tudja pontosan, ki regisztrálta az Ördög ügyvédje weboldalt. Ráadásul a Borkai Zsolt valódi arca Facebook-oldal 2019. október 2-i létrehozásakor használt IP-címet sem szolgáltatta ki a Facebook, a rendőrség azt sem tudja, hogy azt ki hozta létre. (Korábban a rendőrség a Czeglédy elleni gyanút arra alapozta, hogy az ő bankkártyájáról hirdették a Borkait leleplező cikkeket a Facebookon. Ezt megváltoztatták.)

A jegyzőkönyv szerint Czeglédy azt mondta a kihallgatásán, hogy információja szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai részben "fusiban" dolgoztak Borkai Zsoltra és Rákosfalvy Zoltánra, hogy "lecsavarják" őket.

Az ügyészség annyit közölt, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz különleges személyes adattal visszaélés miatt két emberrel szemben, az egyikük jogász végzettségű, és 

a rendelkezésre álló adatok szerint a jogász végzettségű gyanúsított hozta nyilvánosságra a felvételt Az ördög ügyvédje című blogon.

A felvétel különleges személyes adatokat tartalmazott, és nyilvánosságra kerülése jelentős érdeksérelmet okozott a rajta  szereplőknek. A nyomozók a gyanúsítottat kedden folytatólagosan kihallgatták, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást módosították. E szerint a gyanúsított nem a bűncselekmény bűnsegédje, hanem tettese.

Az ügyészség közlése szerint ezt "külföldről beszerzett digitális bizonyítékok" alapozták meg. 

Czeglédy a hvg.hu-nak úgy kommentálta az ügyet, hogy "ami ma történt, a legsötétebb időket idézi: az ügyészség bűncselekmény határát súroló módon, bizonyítékok nélkül utasította a nyomozó hatóságot, hogy ezt a képtelenséget közöljék. Az időzítés nem véletlen: a Fidesz az ügyészséget felhasználva akar az előválasztásba beavatkozni. Félnek tőlem, de nem félek tőlük". 

Czeglédyt adócsalás és más bűncselekmények miatt először 2003-ban ítélt el jogerősen a bíróság a RÉBUSZ idkolaszövetkezettel kapcsolatban, majd az elmúlt években a Humán Operátor Zrt.-vel kapcsolatban gyanúsították meg ismét. Czeglédy hosszú időt töltött előzetesben, végül 2019-ben emeltek vádat ellene, mondván a cég igazgatóságának elnökeként és tényleges ügyvezetőjeként 2011-től bűnszervezetet hozott létre annak érdekében, hogy a diákmunka közvetítéssel foglalkozó cég mentesülhessen a rá vonatkozó adók megfizetése alól. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk