Czeglédy Csabát gyanúsítja a rendőrség a Borkai-videók közzétételével

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 31.

Belpol

A rendőrség és az ügyészség szerint ő "az ördög ügyvédje", bár Czeglédy szerint nincs rá megfelelő bizonyíték.  

Azonosította a nyomozóhatóság az "ördög ügyvédjét" - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden. A közlemény szerint az érintett "jogász végzettségű személyt" már nem bűnsegédlettel, hanem a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

A szóban forgó jogász végzettségű személy Czeglédy Csaba szombathelyi független önkormányzati képviselő, DK jelöltje a helyi ellenzéki előválasztáson – ezt egyrészt Budai Gyula fideszes képviselő közölte még júliusban, másrészt a hvg.hu birtokába került gyanúsítotti jegyzőkönyvben is ez szerepel. 

A jegyzőkönyv szerint Czeglédy Csaba egyik ismerőse hozta létre 2019. szeptember 22-én a Pornhub nevű videómegosztó oldalon azt a fiókot, majd Czeglédy vagy az ő kérésére egy ismeretlen személy azt a két webhelyet, ahol később megjelentek a Borkai Zsolt győri polgármester adriai hajóútján készült kompromittáló képek és videók.

A jegyzőkönyv szerint Czeglédy azt mondta, büntetőügyvédként még nem látott olyat, hogy egy gyanúsítást arra alapoznak, hogy "vagy ő, vagy valaki más csinált valamit", ugyanis a rendőrség nem tudja pontosan, ki regisztrálta az Ördög ügyvédje weboldalt. Ráadásul a Borkai Zsolt valódi arca Facebook-oldal 2019. október 2-i létrehozásakor használt IP-címet sem szolgáltatta ki a Facebook, a rendőrség azt sem tudja, hogy azt ki hozta létre. (Korábban a rendőrség a Czeglédy elleni gyanút arra alapozta, hogy az ő bankkártyájáról hirdették a Borkait leleplező cikkeket a Facebookon. Ezt megváltoztatták.)

A jegyzőkönyv szerint Czeglédy azt mondta a kihallgatásán, hogy információja szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai részben "fusiban" dolgoztak Borkai Zsoltra és Rákosfalvy Zoltánra, hogy "lecsavarják" őket.

Az ügyészség annyit közölt, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz különleges személyes adattal visszaélés miatt két emberrel szemben, az egyikük jogász végzettségű, és 

a rendelkezésre álló adatok szerint a jogász végzettségű gyanúsított hozta nyilvánosságra a felvételt Az ördög ügyvédje című blogon.

A felvétel különleges személyes adatokat tartalmazott, és nyilvánosságra kerülése jelentős érdeksérelmet okozott a rajta  szereplőknek. A nyomozók a gyanúsítottat kedden folytatólagosan kihallgatták, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást módosították. E szerint a gyanúsított nem a bűncselekmény bűnsegédje, hanem tettese.

Az ügyészség közlése szerint ezt "külföldről beszerzett digitális bizonyítékok" alapozták meg. 

Czeglédy a hvg.hu-nak úgy kommentálta az ügyet, hogy "ami ma történt, a legsötétebb időket idézi: az ügyészség bűncselekmény határát súroló módon, bizonyítékok nélkül utasította a nyomozó hatóságot, hogy ezt a képtelenséget közöljék. Az időzítés nem véletlen: a Fidesz az ügyészséget felhasználva akar az előválasztásba beavatkozni. Félnek tőlem, de nem félek tőlük". 

Czeglédyt adócsalás és más bűncselekmények miatt először 2003-ban ítélt el jogerősen a bíróság a RÉBUSZ idkolaszövetkezettel kapcsolatban, majd az elmúlt években a Humán Operátor Zrt.-vel kapcsolatban gyanúsították meg ismét. Czeglédy hosszú időt töltött előzetesben, végül 2019-ben emeltek vádat ellene, mondván a cég igazgatóságának elnökeként és tényleges ügyvezetőjeként 2011-től bűnszervezetet hozott létre annak érdekében, hogy a diákmunka közvetítéssel foglalkozó cég mentesülhessen a rá vonatkozó adók megfizetése alól. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.