Rendőrök, ügynökök Czeglédy Csaba nyomában

Nem angyal, talán nem ördög

Belpol

Alig telik el hét úgy, hogy a DK-s Czeglédy Csaba ne szerepeljen a hírekben valamilyen nyomozás, nyilatkozat, lefutott vagy még folyamatban lévő per kapcsán. A börtönt is megjárt, a kilencvenes évek óta aktív szombathelyi politikus, ügyvéd nevét a kormánypárti média emlegeti a legnagyobb hévvel.

Igaz, ő is sokat tesz azért, hogy a hírekben szerepeljen: milliós sérelemdíjat vasal be a jó hírnevét megsértő Tv2-n, betelefonál a közrádióba, ha éppen róla beszélnek, a Facebookon értékeli az ügyeiben hozott bírósági és hatósági döntéseket. A DK őt indítja a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző szombathelyi ellenzéki előválasztáson, miközben le sem zárult ellene a Human Operator Zrt. ügyében költségvetési csalás gyanújával indított eljárás (erről lásd: We love money! – A Czeglédy-ügy háttere,  magyarnarancs.hu, 2017. július 27.).

Harcos hozzáállása miatt Czeglédyre sokan afféle ellenzéki hősként, a NER Góliátjával küzdő Dávidként tekintenek. Mások szerint egyszerűen csak dörzsölt és az igazságszolgáltatás markából rendre kicsúszó jogász, aki a Human Operator ügyvezetőjeként társaival több mint 6 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek. Az is tény, hogy a kétezres években jogerősen ítélték el adócsalás miatt, ám ügyvédi irodája pro bono (vagyis térítésmentesen) vállalta több Quaestor-károsult ügyét, és ingyen képviselte a Szabadság téri „megszállási emlékmű” ellen tüntetőket is. Személye régóta szálka a hatalom szemében; nem tudunk még egy politikusról, akinek a börtönben tartásáért törvényt is módosított volna a fideszes többségű Országgyűlés – Czeglédyért megtette.

Folytat?dik a Human Operator Zrt. ?gye a Szegedi T?rv?nysz?ken

 
Czeglédy a Human Operator-ügy egyik első tárgyalásán
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Égen-földön

Április 9-én vált nyilvánossá: egy ismeretlen személy mellett Czeglédyt is meggyanúsították Az ördög ügyvédje blog és Facebook-oldalon közzétett Borkai-videók ügyében. A politikusnak kilenc rendbeli, személyes adattal való visszaélés bűnsegédlete miatt kell felelnie.

Az üzleti-haveri körben orgiázó, majd a buli videójával megzsarolt Borkai Zsolt történetét vélhetően mindenki ismeri: az adriai jachton történtek miatt már hét személy ellen zajlik eljárás zsarolás, kábítószerrel való visszaélés és más bűncselekmények miatt.

Az ügyészség azonban nem állt meg itt: másfél éve próbálják megtudni, ki állhat Az ördög ügyvédje oldal mögött, amely a videó kiszivárogtatásával kettétörte a győri polgármester karrierjét – közvetve pedig hozzájárulhatott a 2019-es önkormányzati választáson elért ellenzéki győzelmekhez is. A 24.hu információi szerint a Fővárosi Főügyészség megbízásából eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már 2019. október 13-án – kilenc nappal a Borkai-botrány kirobbanása után – adatokat kért a Facebooktól a profil üzemeltetőiről. A techcég akkor nem segített, de az NNI nem adta fel: 16 hónappal később újra próbálkoztak arra hivatkozva, hogy zsarolási ügy miatt van szükségük az adatokra – írja a portál. Már ez is ellentmondásos, hiszen a rendőrség addigra pontosan ismerte a Borkait zsaroló kört. Az ördög ügyvédjénél fel sem merült ilyen cselekmény – az oldal kezelője vagy kezelői leleplezni, nem pedig sakkban tartani akarták Győr akkori polgármesterét.

A Facebook másodjára együttműködőbbnek bizonyult. A rendőrségnek elküldött adatokból kiderült, hogy bár az oldal két reklámozott posztját egy bizonyos Horváth Csaba jegyzi, a 26 909 forintos hirdetési díj egy részét vagy egészét Czeglédy Csaba magyar hitelkártyájával egyenlítették ki. Ez adott alapot a DK-s politikus meggyanúsításához is: az NNI logikája szerint Czeglédy Az ördög ügyvédjét segítette az érzékeny személyes adatok (köztük Borkai csupasz feneke) bemutatásával.

A felvetés azonban több sebből vérzik: a Magyar Narancs birtokába került, március 16-i keltezésű rendőrségi dokumentumban az NNI is elismeri, nincs nyoma annak, hogy Czeglédy számlájáról pontosan 26 909 forintot utaltak volna Az ördög ügyvédje oldalnak. Azt sem tudták megállapítani, hogy a politikus ennél kisebb tételt fizetett volna ki a két reklámra, és hogy egyáltalán mikor történt az átutalás. Ráadásul a Facebook hirdetéstára nem számít közhiteles adatbázisnak, az NNI pedig bevallottan maga is csak vélelmezéseket közöl elemzésében.

Az viszont egyértelmű, hogy a hatóságok valamiért már jóval a Facebook adatszolgáltatása előtt „rádolgoztak” Czeglédy Csabára. Mint a HVG beszámolt róla, az NNI nemzetközi bűnözés elleni részlege 2020 decemberében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nyelvész szakértőjét kérte fel: hasonlítsa össze Czeglédy Csaba 2017 és 2018 között a börtönből küldött leveleinek stíluselemeit, mondatszerkesztését a politikus saját Facebook-posztjaival, valamint Az ördög ügyvédje oldal bejegyzéseivel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.