Rendőrök, ügynökök Czeglédy Csaba nyomában

Nem angyal, talán nem ördög

Belpol

Alig telik el hét úgy, hogy a DK-s Czeglédy Csaba ne szerepeljen a hírekben valamilyen nyomozás, nyilatkozat, lefutott vagy még folyamatban lévő per kapcsán. A börtönt is megjárt, a kilencvenes évek óta aktív szombathelyi politikus, ügyvéd nevét a kormánypárti média emlegeti a legnagyobb hévvel.

Igaz, ő is sokat tesz azért, hogy a hírekben szerepeljen: milliós sérelemdíjat vasal be a jó hírnevét megsértő Tv2-n, betelefonál a közrádióba, ha éppen róla beszélnek, a Facebookon értékeli az ügyeiben hozott bírósági és hatósági döntéseket. A DK őt indítja a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző szombathelyi ellenzéki előválasztáson, miközben le sem zárult ellene a Human Operator Zrt. ügyében költségvetési csalás gyanújával indított eljárás (erről lásd: We love money! – A Czeglédy-ügy háttere,  magyarnarancs.hu, 2017. július 27.).

Harcos hozzáállása miatt Czeglédyre sokan afféle ellenzéki hősként, a NER Góliátjával küzdő Dávidként tekintenek. Mások szerint egyszerűen csak dörzsölt és az igazságszolgáltatás markából rendre kicsúszó jogász, aki a Human Operator ügyvezetőjeként társaival több mint 6 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek. Az is tény, hogy a kétezres években jogerősen ítélték el adócsalás miatt, ám ügyvédi irodája pro bono (vagyis térítésmentesen) vállalta több Quaestor-károsult ügyét, és ingyen képviselte a Szabadság téri „megszállási emlékmű” ellen tüntetőket is. Személye régóta szálka a hatalom szemében; nem tudunk még egy politikusról, akinek a börtönben tartásáért törvényt is módosított volna a fideszes többségű Országgyűlés – Czeglédyért megtette.

Folytat?dik a Human Operator Zrt. ?gye a Szegedi T?rv?nysz?ken

 
Czeglédy a Human Operator-ügy egyik első tárgyalásán
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Égen-földön

Április 9-én vált nyilvánossá: egy ismeretlen személy mellett Czeglédyt is meggyanúsították Az ördög ügyvédje blog és Facebook-oldalon közzétett Borkai-videók ügyében. A politikusnak kilenc rendbeli, személyes adattal való visszaélés bűnsegédlete miatt kell felelnie.

Az üzleti-haveri körben orgiázó, majd a buli videójával megzsarolt Borkai Zsolt történetét vélhetően mindenki ismeri: az adriai jachton történtek miatt már hét személy ellen zajlik eljárás zsarolás, kábítószerrel való visszaélés és más bűncselekmények miatt.

Az ügyészség azonban nem állt meg itt: másfél éve próbálják megtudni, ki állhat Az ördög ügyvédje oldal mögött, amely a videó kiszivárogtatásával kettétörte a győri polgármester karrierjét – közvetve pedig hozzájárulhatott a 2019-es önkormányzati választáson elért ellenzéki győzelmekhez is. A 24.hu információi szerint a Fővárosi Főügyészség megbízásából eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már 2019. október 13-án – kilenc nappal a Borkai-botrány kirobbanása után – adatokat kért a Facebooktól a profil üzemeltetőiről. A techcég akkor nem segített, de az NNI nem adta fel: 16 hónappal később újra próbálkoztak arra hivatkozva, hogy zsarolási ügy miatt van szükségük az adatokra – írja a portál. Már ez is ellentmondásos, hiszen a rendőrség addigra pontosan ismerte a Borkait zsaroló kört. Az ördög ügyvédjénél fel sem merült ilyen cselekmény – az oldal kezelője vagy kezelői leleplezni, nem pedig sakkban tartani akarták Győr akkori polgármesterét.

A Facebook másodjára együttműködőbbnek bizonyult. A rendőrségnek elküldött adatokból kiderült, hogy bár az oldal két reklámozott posztját egy bizonyos Horváth Csaba jegyzi, a 26 909 forintos hirdetési díj egy részét vagy egészét Czeglédy Csaba magyar hitelkártyájával egyenlítették ki. Ez adott alapot a DK-s politikus meggyanúsításához is: az NNI logikája szerint Czeglédy Az ördög ügyvédjét segítette az érzékeny személyes adatok (köztük Borkai csupasz feneke) bemutatásával.

A felvetés azonban több sebből vérzik: a Magyar Narancs birtokába került, március 16-i keltezésű rendőrségi dokumentumban az NNI is elismeri, nincs nyoma annak, hogy Czeglédy számlájáról pontosan 26 909 forintot utaltak volna Az ördög ügyvédje oldalnak. Azt sem tudták megállapítani, hogy a politikus ennél kisebb tételt fizetett volna ki a két reklámra, és hogy egyáltalán mikor történt az átutalás. Ráadásul a Facebook hirdetéstára nem számít közhiteles adatbázisnak, az NNI pedig bevallottan maga is csak vélelmezéseket közöl elemzésében.

Az viszont egyértelmű, hogy a hatóságok valamiért már jóval a Facebook adatszolgáltatása előtt „rádolgoztak” Czeglédy Csabára. Mint a HVG beszámolt róla, az NNI nemzetközi bűnözés elleni részlege 2020 decemberében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nyelvész szakértőjét kérte fel: hasonlítsa össze Czeglédy Csaba 2017 és 2018 között a börtönből küldött leveleinek stíluselemeit, mondatszerkesztését a politikus saját Facebook-posztjaival, valamint Az ördög ügyvédje oldal bejegyzéseivel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk