Deutsch Tamás azon kesereg, hogy az EU meg akarja büntetni azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be migránsokat

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. január 20.

Belpol

Mert megszavazták, jogállamisághoz köthetik az EU-s pénzeket. Az EP-képviselő szerint az unió durván fenyeget és zsarol.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint az unió durván fenyegeti és zsarolja a bevándorlásellenes országokat, és meg akarja büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadnak be migránsokat.

Megszavazták: jogállamisághoz köthetik az EU-s pénzeket

2020 után csak az ország kapna uniós támogatást, ahol betartják a jogállami normákat. Csütörtökön az Európai Parlament (EP) megszavazta azt a tervezetet, ami jogállamisági feltételekhez is kötné az Európai Unió tagállamainak megítélt támogatások kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban. A tervezetet jelentős arányban, 397:158 arányban fogadták el.

A politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az EP csütörtöki döntése egyértelművé tette, hogy Brüsszel meg akarja büntetni azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be migránsokat, és ezt a megfogalmazása szerint felháborító és elfogadhatatlan politikai akciót "az uniós alapjogokkal foglalkozó éves jelentésnek álcázták".

Deutsch szerint abszurd, hogy a jelentés eleve leginkább a migránsok és bevándorlók jogairól szól, és alig ejt szót az uniós polgárok jogairól. Így nem szól például arról, hogy az unióban hogyan érvényesülnek a nemzeti kisebbségekhez tartozók egyéni és kollektív kisebbségi jogai.

Az EP-képviselő úgy tartja, világos és egyértelmű: azt várja el az EU valamennyi tagállamától, hogy alapvető emberi jognak fogadja el a bevándorlást, miközben az EU tagországainak majdnem egyharmada nem fogadta el az ENSZ migrációs paktumát, amely ugyanezt rögzítette.

Deutsch meglátása szerint a jelentésben kimondták, hogy csak a migránsokat befogadó országokat tartják demokratikusnak és jogállaminak, de azokat, amelyek nem akarnak befogadni migránsokat, nem tartják sem jogállamnak, sem demokráciának.

Ez egyszerűen abszurd állításokat, kötelezettségeket, zsaroló politikai elvárásokat megfogalmazó dokumentum, amely teljességgel elfogadhatatlan – szögezte le, hozzátéve, hogy ezzel az EP bevándorlástámogató többsége nyíltan politikai nyomást gyakorol a bevándorlásellenes országokra.

Figyelmébe ajánljuk