DK: Így ezután is el fogják lopni az uniós pénzt

  • narancs.hu
  • 2022. október 2.

Belpol

Az ellenzéki párt nem szavazza meg a törvényjavaslatokat, amelyekkel az Európai Bizottságnak igyekszik megfelelni a kormány.

Nem szavazza meg a Demokratikus Koalíció az Országgyűlésben azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket annak érdekében terjesztett be a kormánytöbbség, hogy az ország megfeleljen az Európai Bizottság elvárásainak.

A DK képviselője, Sebián-Petrovszki László vasárnapi tájékoztatóján arról beszélt, hogy az Országgyűlés hétfőn és kedden dönt azokról a törvényjavaslatokról, „amelyekkel Orbán Viktor el akarja hitetni az Európai Bizottsággal, hogy véget vet az uniós pénzek ellopásának. A javaslatcsomag azt a célt szolgálja, hogy újra meginduljanak az uniós pénzek, amiket majd el lehet lopni”.

A képviselő leszögezte, a DK azért nem szavazza meg a javaslatokat, mert a párt jogállamot, független igazságszolgáltatást és valódi korrupció elleni harcot szeretne, de ezek a javaslatok csak látszatintézkedések. Szerinte ha a kormány igazán jót akarna az országnak, nem gátolná meg, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, „függetlenné tenné a bíróságokat és az ügyészséget, helyreállítaná a kiegyensúlyozott tájékoztatást és a sajtószabadságot”.

A társadalmi részvételről szóló módosítást azért nem szavazza meg a DK, mert „sehogy sem szankcionálja azt, ha a Fidesz reggel kitalál, estére pedig megszavaz egy törvényt”.

Az Integritás Hatóságról szóló törvényjavaslattal az a problémája a pártnak, hogy a hatóság elnökét „a fideszes ÁSZ-elnök javaslatára a fideszes köztársasági elnök nevezheti ki”.

Olyan törvényt sem hajlandó támogatni a DK, amely alapján „továbbra is fideszes miniszterek és képviselők ülhetnek majd a közpénzből létrehozott alapítványok kuratóriumaiban”.

 

Leadkép: Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk