DK: Minden akkugyár építését fel kéne függeszteni

  • narancs.hu
  • 2023. november 12.

Belpol

Mert csak közadatigényléssel derült ki, hogy az iváncsait is bírságolták szabálytalanul tárolt anyagok miatt.

Közérdekű adatigényléssel kiderítette a Demokratikus Koalíció, hogy 4 millió forintos munkavédelmi bírsággal és 10 milliós kémiabiztonsági bírsággal sújtották az iváncsai akkumulátor-üzemet, mert balesetveszélyesen tárolt bizonyos anyagokat.

A DK szerint az ilyen esetek miatt is újra át kellene vizsgálni független szakértőknek a már működő üzemeket, felmérve a lehetséges katasztrófavédelmi és munkavédelmi kockázatokat. A készülő akkugyáraknál előzetes környezetvédelmi és katasztrófavédelmi hatásvizsgálatot kell végezni, és minden érintett városban, községben tájékoztatni kell a lehetséges veszélyekről az embereket. Ha pedig a helyi lakosok többsége nem akar ilyen üzemet, ne engedélyezzék a megépítését.

Erről Kocsis-Cake Olivio „környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter” és Szabó Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere beszélt vasárnap.

Az online tájékoztatón elhangzott, hogy miközben a helyiek tiltakozása ellenére tovább épül Iváncsán az „akkumulátorbirodalom” , mellette egy akkumulátortesztelő létesítményt is építenek, „ahol veszélyes kémiai anyagokkal, nehézfémekkel teli akkumulátorokat fognak összezúzni, felforrósítani és átszúrni. Erről sem a környéken élőket, sem Iváncsa és Dunaújváros önkormányzatát nem értesítették, és környezethasználati és katasztrófavédelmi eljárást sem folytattak le, mielőtt engedélyt adtak volna az építkezésre” – állítja az ellenzéki párt. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!