Donáth: A DK köti gúzsba az ellenzéket

  • narancs.hu
  • 2023. november 12.

Belpol

A Momentum küldöttgyűlésén arról beszélt, Gyurcsány pártja az LMP-t már „saját KDNP-jévé” tette.

Magyarországnak új politikai generációra van szüksége, amely új politikai kultúrát teremt – erről beszélt Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti listavezetője a párt vasárnapi küldöttgyűlésén. 

A politikus szerint a kormányváltáshoz valóban olyan többségre van szükség, amely elégedetlen a kormány teljesítményével,  de kormányzóképes ellenzék és hitelesség is kell. Az elmúlt évtizedekben azonban a magyar választók ahhoz szoktak, hogy a politikusok hazudnak, nincs hitele az ellenzéknek. 

Ez Donáth szerint két okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy a Fidesz számolatlanul költötte a pénzt az elmúlt 13 évben az ellenzék lejáratását szolgáló akciókra, a másik ok viszont a Demokratikus Koalíció és annak elnöke

 

 

„Itt van a jelenlegi miniszterelnök, akit joggal kritizálunk azért, hogy világgazdasági konjunktúrában gyenge teljesítményt nyújtott, tudatosan hazudott az egész országnak a gazdaság valós állapotáról, és hogy az ő felelőssége, hogy a válság térdre kényszerítette az országot. De mennyire hiteles az ellenzék részéről ez a kritika úgy, hogy ezeket a mondatokat szó szerint elmondhatnánk a Demokratikus Koalíció elnökéről is?” – mondta Donáth.

Szerinte a DK-nak és Gyurcsány Ferencnek lett volna lehetősége tisztára mosni a nevét és hitelét, ám most is az látszik, hogy az a párt és elnöke a korábbi hibákért nem vállalja a felelősséget, hazugsággal kampányol, a kritikát figyelmen kívül hagyva megpróbálja elhitetni magáról, hogy tévedhetetlen. „Ez a politikai szcéna a hazugság kultúrája. Ez az, amivel a Fidesz hatalmon tartja magát 13 éve. Ez az, ami ellen mi, momentumosok megalakultunk” – nyomatékosította Donáth.

A Momentum, így látta, 2018 után a választók szándékának megfelelően háttérbe tolta eredeti céljait, és a kormányváltás érdekében olyanokkal is együttműködött, akikkel nem egyezett az értékrendje. A tavalyi választásokon bebizonyosodott, hogy ez zsákutca. Előbb generációt kell váltani, és majd csak utána kormányt. 

Donáth úgy értékeli a DK működését, hogy az ellenzék gúzsba kötésén munkálkodik: szerepet vállalt a Jobbik feldarabolásában, elszívta az MSZP szavazóit, az LMP-t már „saját KDNP-jévé” tette, Budapesten pedig sarokba szorította Karácsony Gergely főpolgármestert. A Momentum EP-listavezetője szerint az ő mozgalma tudja megakadályozni, hogy a teljes ellenzék eldékásodjon, ezt tekinti küldetésének.  

A Momentumnak is célja, hogy jövőre az önkormányzati választáson minden településen és minden budapesti kerületben egy közös ellenzéki jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben, viszont nem szeretne olyan közös jelölteket támogatni, akik „nem felelnek meg a kormányváltáshoz szükséges politikai kultúra minimumelvárásainak”.  

A címlapkép a Momentum vasárnapi küldöttgyűlésén készült. Fotó: Papp Gergő, Momentum

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk