Semjén, picsogók, kordonbontás a Karmelitánál

  • narancs.hu
  • 2023. április 5.

Belpol

A Momentum és Hadházy dolgát most már láncokkal nehezítették, Orbán a hátsó bejáraton ment be.

Egyórás, összehangolt munkával harmadszor is lebontotta a kordont a Momentum országgyűlési frakciója és Hadházy Ákos független képviselő szerda reggel Budapesten, a Karmelita kolostornál – tudósított a 24.hu.

A portál emlékeztet, a miniszterelnök irodája előtt hivatalosan azért áll kerítés, mert a szomszéd épület felújítása miatt építési területté nyilvánították az utcának azt a részét, amely a két épület között van. Az ellenzéki politikusok a kerítés elemeit lefektették a Karmelita bejárata elé, és összelakatolták.

„Ezúttal valamivel nehezebb dolgunk volt, mert a Várszínház védői felkészültek és összeláncolták a kordon elemeit, de megtettük újra” – írta az akcióról a Facebookon Hadházy Ákos. – „A propaganda persze azt fogja mondani, hogy ez botránypolitizálás, de nem ez a botrány, hanem az, ahogyan a Fidesz 13 év alatt megszüntette a szabad, tisztességes választások lehetőségét. A legfontosabb: bár fontos jelkép, de nem a kordon lebontása a lényeg, hanem azok a követelések, amelyekre fel akarjuk hívni vele a figyelmet. És mindenekelőtt az, hogy a 7 ponttal nem panaszlistát, hanem a tisztességes választásokhoz alapvetően szükséges követelések listáját fogalmaztuk meg. Ha újraépítik a kerítést, mi újra le fogjuk bontani, legalább minden alkalommal kiemelhetünk egyet a hét pontból!” – írta a képviselő.

Posztjában arról ír, követelik, legyen végre vége a rendeleti kormányzásnak, mert „szoros összefüggés van aközött, hogy Európában csak nálunk van »veszélyhelyzet« és rendeleti kormányzás, illetve aközött, hogy nálunk a legmagasabb az infláció. Ahol a hatalom mindent megtehet, ott minden hülyeséget is meg fog tenni, és ennek meglesz a következménye.”

 

Mivel szerdán kormányülés van, a Karmelitához sorra érkeztek a kormány tagjai, így a Momentum terve abból a szempontból teljesült, hogy a kordon nem akadályozhatta meg az újságírókat abban, hogy közel jussanak a kormány tagjaihoz, és kérdezzék őket.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest a 24.hu beszámolója szerint Gulyás Balázs megkérdezte, mit gondol arról, hogy Szili Katalin belépett a KDNP-be. Szóba került az egykori szocialista politikus, házelnök MSZMP-tagsága. Semjénnek az volt a véleménye, hogy aki harmincvalahány évvel ezelőtt MSZMP-tag volt, az ma lehet kereszténydemokrata, és megkérdezte az újságírót, hallott-e már Nagy Imréről. Szili Katalin érdeme Semjén szerint, hogy amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megszüntette az állandó magyar értekezletet, Szili létrehozta a Kárpát Medencei Magyarság fórumát. 

 
2023. április 5.  A Momentum és Hadházy Ákos harmadszor is elbontja a kordont a Karmelitánál. Fotó: Facebook/Hadházy Ákos
 

 Semjént Hadházy is kérdezte, arról, mi lehet az, ami az újságírókra veszélyt jelent, a politikusokra viszont nem. Ezzel arra utalt, hogy a kordon miatt nem mehettek be újságírók arra a területre, a kormány tagjainak viszont ez megengedett. Semjén azt mondta, ő a munkahelyére jön, és keresztül kell mennie az építési területen. Szabó Szabolcs képviselő utalt arra a fonák helyzetre, hogy bár ez hivatalosan építési terület, annyira mégsem ügyelnek a formaságokra, hogy az oda belépő kormánytagok munkavédelmi sisakot is húzzanak.

Az akció alatt Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke megmondta:

addig járnak vissza kordont bontani, amíg az újságíróknak nem lesz lehetőségük a kormány tagjait megkérdezni a Karmelita épületénél.

A 24.hu tudósítása szerint ismét szóba került a rendes munka az akció közepette, de ezúttal nem a kapálásról volt szó.

A Momentum egyik képviselője, Lőcsei Lajos egy újságírónak, akit a kormányzati propaganda képviselőjének tart, azt találta mondani, 

„utolsó picsogók, belpesti picsogók vagytok, életetekben nem végeztetek rendes munkát”.

Tóth Endre, a párt másik képviselője finomabban fogalmazva fejtette ki, hogy kormánypárti újságírók összefüggéséből kiragadott mondatokat idézve ferdítik el az ő mondanivalójukat. 

Hadházy Ákos azt mondta, hogy a kordonbontás miatt Orbán Viktor miniszterelnök nem a főbejáraton ment be az épületbe, hanem a Sándor-palota felől, ugyanis a két épület között van összeköttetés.

A történet így folytatódott:

 

A leadkép és a szövegben közölt illusztráció forrása Hadházy Ákos Facebook-posztja

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.