Egy állami intézmény tényleg beperelt egy másikat, hogy ne kelljen 700 millió forinttal olcsóbban lélegeztetőgépeket venni

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 23.

Belpol

Lázár János fej, fül, vagy egyéb testrész levágását helyezte kilátásba, ennek ellenére elindult a per.

Furcsa fordulatot vett az az ügy, amely egy nagyon gyanús közbeszerzési eljárás miatt indult a közelmúltban. Ennek lényege, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 1,723 milliárd forintot szánt arra, hogy kórházaknak vegyenek egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket. Az ezt részletező közbeszerzést kiírták, amely aztán sikertelen lett, pedig a GE Hungary 991 millió forintért teljesítette volna a megrendelést, miközben az utána következő Avas Egészségügyi Centrum 1,71 milliárdért, míg a Novel Medix Zrt. 1,78 milliárd forintot kért volna az eszközökért. Volt még egy jelentkező, de az már 1,94 milliárd forintért vállalta volna a beszerzést.

Ezek után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ eredménytelennek hirdette a beszerzést, amit megtámadott a GE a Közbeszerzési Hatóságnál, és mivel az ÁEEK nem tudta érdemben megmagyarázni, miért kaszálták el az első közbeszerzést, kaptak egy 50 millió forintos büntetést.

Lázár János az augusztus legvégi kormányinfón elég keményen nyilatkozott, amikor az esetet kommentálta: „Az a kérdés, hogy azok, akik kihozták az egyébként később felfüggesztett és megbírságolt döntést, azok melyik büntetést érdemlik: a fej-, fül- vagy egyéb testrészlevágást”.

Hogy azóta kinek, mi maradt a nyakán, vagy a fején, még nem tudni, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem tágít, közigazgatási perben mennek neki a közbeszerzési eljárás döntésének. A központ a pénzt sem sajnálja az eljárásra, a napokban kiderült: a Szecskay Ügyvédi Iroda képviseli őket, amely az egyik legfelkapottabb fővárosi ügyvédi iroda.

Hiába volt sokkal olcsóbb ajánlat is, az állam 700 millióval drágábban akart venni lélegeztetőgépeket

A kórházellátó inkább átszabta a közbeszerzési kiírást és magára húzott egy jókora bírságot, csak nehogy a jobb ajánlattal előálló cég nyerje a milliárdos megbízást. A lélegeztetőgépek meg sehol. Még júniusban írt arról a Népszava , hogy a Közbeszerzési Hatóság kiszabott egy 50 millió forintos bírságot, és megsemmisítette az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) egyik beszerzési pályázatát, amely során a kórházfenntartó egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket vásárolt volna.

Figyelmébe ajánljuk