Egy napon lehet az európai parlamenti és az önkormányzati választás

  • narancs.hu
  • 2022. június 14.

Belpol

Így nyírná ki az önkormányzatokat a kormány.

2024-ben egy napon lehet az európai parlamenti és az önkormányzati választás – közölte Kocsis Máté egy keddi háttérbeszélgetésen az Origó híre szerint.

A cikk szerint a Fidesz frakcióvezetője azt mondta:

Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást, így 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás.

Az értesülés egybevág azzal, amit nemrég lapunknak mondott egy neve elhallgatását kérő polgármester. Ő akkor úgy fogalmazott: „Szerinte az is megtörténhet, hogy a 2024-es európai uniós választást áltakarékossági okokra hivatkozva összevonják az önkormányzatival: nem közvetlen polgármester-választás, hanem listás szavazás lesz, és a helyben többséget szerző párt dönthet majd a városvezető személyéről. „Ezzel le tudnák uralni az önkormányzatokat” – mondta.

Csőzik László is nyilatkozott lapunknak, aki úgy vélekedett: ha eltörölnék a közvetlen polgármester-választást, az annak a jele lenne, hogy a központi hatalom nem szeretné, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ellensúlyt képezzenek a NER-rel szemben. „Nem fognak válogatni, bármikor taccsra tudnak vágni” – mondta. Az első szóbeszéd, ami eljutott hozzá a választás után, hogy a polgármestereket kijelöléssel fogják delegálni. „Ez rémálom, de tényleg volt ilyen pletyka” – mondta Csőzik László. Wittinghoff Tamást is kérdeztük, aki úgy reagált: bármit el tud képzelni a jelenlegi feladatkörök, hatáskörök és a közjogi rendszer átszabására, de ötleteket nem szeretne adni. Abban biztos, hogy nagyon rossz szemmel nézik, hogy vannak polgármesterek, „akik nem esnek hasra, nem hódolnak be, akik számára fontos az európai értékrend, a jogállami normák betartása”.

Azzal, hogy mit kezd a NER az ellenzéki önkormányzatokkal print kiadásunkban foglalkoztunk részletesen. Kapcsolódó írásunkat itt olvashatják el:

A Kocsis Máté által ismertetett törvényjavaslatot jövő héten nyújthatják be a parlamentnek. Kocsis szerint a javaslattal kapcsolatban alkotmányossági aggályok sem lehetnek, mert jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tart majd. Ugyanakkor változtatáshoz az alaptörvényt is módosítani kell, mivel abban az szerepel, hogy az önkormányzati választás októberben van. Igaz, a döntéshez szükséges kétharmad a Fidesz-KDNP rendelkezésére áll a lépéshez.

Ha átmegy a javaslat, akkor 2024 májusában arról dönthetnek a választók, hogy 2024 októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat. – írja a 24.hu.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk