Államosítaná és az V. kerületnek adna három kiemelt teret a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. június 14.

Belpol

A főváros persze egy fillért nem kapna érte.

Államosítana három kiemelt budapesti közterületet a kormány – értesült a hvg.hu.  A Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér most a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, méghozzá anyagi ellentételezés nélkül, vagyis ingyen.

Aztán mindhármat megkapná a fideszes vezetésű V. kerület, méghozzá Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára. 

Az államosítás szükségességét a tervezet többféleképpen indokolja:

  • új közösségi terek megteremtetése, a régiek fejlesztése,
  • zöldfelület-fejlesztés,
  • valamint “a belvárosi lakosság életminőségének javítása". 

A javaslat lényegi eleme, hogy a jövőben a terek bérbeadása, vagyis a közterületek hasznosítása is az V. kerület hatásköre lenne, a főváros helyett a kerület szabná meg például a Vörösmarty téren a karácsonyi vásározók vagy bárki más által fizetett bérleti díjakat, és a bevételek is a kerület kasszájába folynának be.

Az államosítás jogi aggályaira a hvg.hu információi szerint a javaslatot benyújtó Pénzügyminisztérium is felhívta a kormány figyelmét. Eszerint „a megoldás az önkormányzati tulajdonjog Alaptörvényben foglalt sérelmének megállapításával járhat”, ettől függetlenül a 2023-as költségvetéssel együtt a tervek szerint a parlament nyári, rendkívüli ülésén elfogadhatják ezt a salátatörvényt is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk