Mit kezd a NER az ellenzéki önkormányzatokkal?

Gáncs a célegyenesben

Belpol

Az Orbán-kormányok már eddig is számos eszközt bevetettek az önkormányzatok ellehetetlenítéséért, és mindez folytatódni látszik, várhatóan legalább a két és fél év múlva esedékes helyhatósági választásokig. Agglomerációs polgármesterekkel beszélgettünk a kilátásokról, és azt is megnéztük, hogy mire számíthat Budapest.

Az április elejei választások után néhány nappal Isaszegen ült össze a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöksége, a találkozón Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is részt vett. Egyik forrásunk szerint a főpolgármester láthatóan maga alatt volt a választási vereség miatt, Márki-Zay pedig a kudarcot itt is ugyanazokkal az okokkal magyarázta, mint amelyekkel az április 3-át követő interjúiban is. Azaz: nem a kampánybeli hibák döntöttek, hanem a kormányzati propagandagépezet, amivel nem lehet versenyezni; Gyurcsány Ferencet és Jakab Pétert is többször említette, főleg a Jobbik elnökét, aki szerinte nem akart részt venni a kampányban, szóba sem állt vele. A MÖSZ tagjai az ülésen a médiahelyzetet ugyancsak „borzalmasnak” minősítették, amivel „valamit kezdeni kell”.

A MÖSZ még a választások előtt tízpontos javaslatcsomagot dolgozott ki, amely eltörölné az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulását, visszaadná számukra a gépjárműadó-beszedés jogát, kárpótolna a helyi iparűzési adó (hipa) csökkentéséért, valamint visszaállítaná a települések építésügyi jogköreit. Ezt Orbán Viktor miniszterelnöknek is elküldték, aki eddig nem reagált rá. A választási eredmény és az eddigi orbáni politika ismeretében e pontokból semmi nem valósul meg. A Népszava minapi cikke szerint ráadásul az önkormányzati rendszer átalakítása hamarabb bekövetkezhet, mint ahogy arra a szektor szereplői korábban számítottak. Az írás szerint az államháztartás növekvő hiánya, valamint a meglódult infláció miatt szükséges újabb vagy emelt adóterheket az Orbán-kormány úgy teheti a gazdasági szereplők számára elfogadhatóbbá, ha például eltöröl egy régit – és ez lehet a már megfelezett hipa. Ez a döntés persze a fideszes vezetésű településeket is sújtaná, és bár nagy részüket a kormány valószínűleg kompenzálná valamilyen mértékben, az csak növelné ezen önkormányzatok függőségét is.

Káosz, csőd

Gémesi György MÖSZ-elnök, Gödöllő polgármestere szerint a hipa kivezetése nem menne egyik pillanatról a másikra, ez annál bonyolultabb ügy. Egyfelől ennek az adónemnek a terhére az önkormányzatok 90 százalékban működési feladatokat (kifizetések, energiaköltségek, étkeztetés stb.) látnak el, tehát a pénzt valahonnan pótolni kell. Másfelől az intézkedés fideszes vezetésű önkormányzatokat is érintene, és vannak olyan kormánypárti városvezetők, akik már „finoman megszólaltak”, hogy reformokra van szükség, illetve hogy a hipát nem lehet tovább csorbítani. Azzal még tud játszani a kormány, hogy mely településeket és miképpen kompenzál, de a hipa teljes eltörlését Gémesi kizártnak tartja. Tény, hogy az államháztartási hiány miatt hozzá kell nyúlni a költségvetéshez, ami érintheti az önkormányzatok számára tervezett állami források összegét – ehhez viszont végig kell nézni az összes települést, mert már nincsenek tartalékaik, illetve ami még van, az fejlesztési célból le van kötve, például pályázatok megírásához.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk