Megszavazta a parlament: bruttó 3,5 milliót forintot fog keresni Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2022. június 14.

Belpol

Plusz jár még mellé bruttó 1,3 millió képviselői alapilletmény is.

Elfogadta a parlament – 133 igen szavazattal, 51 ellenében – azt a salátatörvényt, amely a miniszterelnök hatáskörébe vonta a politikai vezetők, vagyis a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki megbízottak illetményét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezentúl nem a köztisztviselői alapilletményhez vagy illetménytáblához kötődik az érintettek havi díjazása, hanem Orbán Viktor döntéséhez, ők ugyanis „a miniszterelnök által meghatározott mértékű illetményre jogosultak” az elfogadott szabályok szerint.

A jogszabály elfogadásával hosszú idő után emelkedik a miniszterelnöki fizetés: 2008 óta bruttó 1,5 millió forint volt a kormányfői illetmény, aminél már nemcsak az államtitkárok, hanem a helyettes államtitkárok egy része is többet kapott. A törvénymódosítással a házelnök fizetéséhez kötik a miniszterelnök bérét, azaz bruttó 3 millió 554 ezer forintot fog keresni Orbán Viktor, amihez még hozzáadódik a bruttó 1,3 milliós képviselői alapilletménye is.

Egy pályakezdő tanár fizetése ma a házelnök fizetésének mindössze 9 százaléka, vagyis bruttó 312 000 forint, ezért az MSZP benyújtott egy módosítót, amivel nemcsak a miniszterelnök, hanem a tanárok fizetését is a házelnök fizetéséhez kötötték volna. Az MSZP javaslata alapján „a miniszterelnök - és az Országgyűlés elnöke - fizetése nem haladhatná meg a kezdő tanári fizetés 6,67-szeresét, vagyis ez utóbbinak minden esetben el kellene érnie a miniszterelnöki fizetés legalább 15 százalékát (összegszerűen: bruttó 533 142 forintot)” - írta korábban Facebook oldalán Tóth Bertalan.  Navracsics Tibor és Orbán Balázs bár megszavazta a módosítót, a többi fideszes képviselő nem, így az nem ment át. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk