Tahitótfalu nem változtat az építési szabályokon, a Natura 2000-es területen nem lesz beruházás

Belpol

A hivatalos önkormányzati tájékoztatás elmaradt az ügyben, de lapunkkal közölte Sajtos Sándor polgármester, hogy az önkormányzat nem kíván a Helyi Építési Szabályzaton módosítani, így beruházást sem lehet megvalósítani a Natura 2000-es területen. 

Nem kíván a településszerkezeti tervén és a Helyi Építési Szabályzatán (HÉSZ) módosítani Tahitótfalu önkormányzata – közölte megkeresésünkre Sajtos Sándor polgármester. 

Pár hete írtuk meg, hogy a jelek szerint egy tahitótfalui, Natura 2000-es területen található ingatlan tulajdonosa beruházást valósítana meg a telkén, amit a helyiek elleneznek a környezeti terhelés miatt. 

Az ingatlan több mint 27 hektár nagyságú, és 23 hektár gazdasági erdőből és 4 hektár rétből áll, valamint madárvédelmi területen fekszik, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park határvonalával is érintkezik. Úgy értesültünk, hogy az ingatlan tulajdonosa a közelmúltban közművesíteni kezdett: áramot vezetett be a területre, kutat furatott, valamint a falu felől közutat kezdett kiépíteni a telke jobb megközelíthetősége érdekében. Utóbbiról képviselő-testületi döntés is született júniusban; az ingatlan tulajdonosa vállalta, hogy saját költségére az út jogi határai közé eső fákat, bokrokat kivágja, annak használható részét az önkormányzatnak átadja, valamint zúzott köves útalapot és gázlót épít. 

Továbbá az ingatlanon tavaly „ligetesítést” (faritkítást) végeztek az eljáró hatóság bevonásával. Értesülésünket a Pest Megyei Kormányhivatal megerősítette: azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „a tulajdonos 2019-2020 évre vonatkozóan fásításban tervezett fakitermelésre irányuló bejelentést tett (...), amely valamennyi jogi előírásnak és követelménynek megfelelt, így a tulajdonos jogszerűen hajtotta végre a fakitermelést”. Az egyik ingatlantulajdonos ügyvezetésével idén februárban Sinus Life Kft. néven céget is alapítottak, aminek főtevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, a további tevékenységei pedig az ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, ingatlankezelés, valamint az üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás. 

Tahitótfalu építési szabályzata szerint a Natura 2000-es területeken – így a szóban forgó ingatlanon –viszont kizárólag erdő-, gyep- és vízgazdálkodási tevékenység folytatható a hatóság hozzájárulásával, és épület sem helyezhető el. Tehát a HÉSZ jelenleg nem teszi lehetővé nagyobb beruházás megvalósítását. 

Elmaradt önkormányzati tájékoztatás

Cikkünk a megjelenés után szinte azonnal elterjedt a településhez köthető Facebook-csoportokban, ahol a helyiek aggodalmukat fejezték ki a homályos beruházással kapcsolatban. Sajtos Sándor polgármester akkor az egyik ilyen bejegyzés kommentszekciójában azt ígérte, hogy hivatalos tájékoztatást fog adni az önkormányzat oldalán, azonban ez több hét eltelte után sem történt meg a település weblapján.  

 
Forrás: Facebook
 

Bár a tájékoztatás ezidáig elmaradt, a bejegyzések alatti kommentszekciókban heves viták alakultak ki a beruházást érintően, ahol egyébként Sajtos leszögezte, hogy az önkormányzat nem kíván módosítani az ingatlan településszerkezeti tervén, a HÉSZ módosítása nem napirendi pont, és beruházás sem lesz.

Az ügyben levélben fordultunk a polgármesterhez, aki azt írta megkeresésünkre: 

„Az önkormányzat településszerkezeti terve és az érvényes HÉSZ megtalálható a település honlapján. Az önkormányzat nem kíván településszerkezeti tervén és a HÉSZ-en módosítást eszközölni.” 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.

A belső zsarnok

  • TPP

Tiltakozó tömeg gyűlik a térre a nyomorúságos életfeltételek, az egyre romló munkakörülmények miatt. Vörös zászlókat lengetnek, Marx és Lenin képét emelik a magasba.

„Ez inkább szolgálat”

  • Soós Tamás

Több mint harminc éve próbálta filmre vinni Füst Milán híres regényét, ami a Testről és lélekről Oscar-jelölése után végre össze is jött neki. A feleségem történetéről, a „gonosz” cannes-i kritikákról, a Freeszfe keretein belül zajló oktatásról, és a férfilét vonzó és mérgező oldalairól is beszélgettünk vele.

Az utolsó békeharcos

A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ravatalánál százezrek álltak sorba. A 96 éves korában elhunyt görög zeneszerző hosszú élete szó szerint annak a szabadságeszménynek megtestesülése volt, amelyet általában a Mediterráneummal kapcsolatban szokás elképzelni.

A szabadságot vették el

Hogy hol jött szembe a parameter.sk nevű, olvasásra egyébként meglehetősen érdemes szlovákiai magyar híroldal podcast­sorozatának linkje, már meg nem mondjuk. Alapvetően a keresési szokásainkról árulkodik a dolog, de talán ez sem ilyen egyszerű. Megfigyel a rendszer, de kiismerni egészen sosem fog, talán ennyivel biztathatjuk magunkat.

Az erőteljes közelség

  • Domsa Zsófia

Az önéletrajzi regényfolyam hatodik (záró) kötetét a magyar közönség szinte pontosan tíz évvel az eredeti megjelenése után veheti kézbe. A könyv egy olyan rendkívüli vállalkozás lenyomata, összegzése, amelynek a hatása azóta is érzékelhető az irodalomban, holott a regények megjelenése idején több kritikai jóslat utalt arra, hogy a Knausgård-jelenség tiszavirág-életű lesz.

Japánban

  • Kiss Annamária

A japánok sokszor már-már megszállottan törekednek a harmóniára. Ennek a kiegyensúlyozottságot hajszoló ellentmondásnak ékes bizonyítéka a 20. századi japán irodalom kiemelkedő alakjának, az alig 45 évesen rituális öngyilkosságot elkövető Misima Jukiónak e négy egyfelvonásos darabja, és sajnos az élete is.