Elkezdődött a pedagógusok sztrájkja

  • narancs.hu
  • 2022. március 16.

Belpol

Határozatlan idejű sztrájkot kezdtek a tanárok szerdától. Nemcsak az iskolák egy részében nem lesz tanítás, de tüntetések is szerveződnek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett akcióhoz érdekvédelmi szövetségek, illetve egyéb szervezetek csatlakoztak. A Szülői Hang például a PSZ-szel és a PDSZ-szel közösen arra kérte a szülőket, hogy szerdán ne küldjék iskolába, óvodába a gyerekeiket. A sztrájk mellett több, a megmozdulást támogató esemény is lesz a nap folyamán. A fővárosban a Kossuth téren délelőttől kockás inges flashmobot tartanak, ami déltől tüntetésbe fordul. Erre Budapest három pontjáról szolidaritási menettel érkeznek a tanáraik sztrájkját támogató diákok. Demonstrálnak a pedagógushallgatók is: az Akadémia utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt tüntetnek fél négytől. E mellett több vidéki nagyvárosban tartanak szolidaritási megmozdulásokat.

A szerda reggeli sztrájkot a budapesti, XIX. kerületi  Wekerletelep hét iskoláa indította - írta a Telex. Az eseményről a Facebookon osztottak meg videót.

Sajtóhírek szerint elkezdődött a sztrájk a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, a város szakképző iskoláiban, a Pécsi Tudományegyetem gyakorlóiskoláiban. Az Eduline arról ír, hogy Dunakeszin a Radnóti Miklós Gimnázium tanárai polgári engedetlenségi akcióba kezdtek. A budapesti Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai közül 36-an fognak a mai napon sztrájkolni - közölte az intézmény a 24.hu-val. Ugyancsak e hírportál ír arról, hogy sztrájk van a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban is.

Mint ismert, a tanárok január 31-én tartottak figyelmeztető sztrájkot. Ezután jelentették be, hogy március 16-ára teljes sztrájknapot szerveznek, ami most már határozatlan idejűvé vált. Az elmúlt hetekben az ország számos iskolájában folyamodtak a polgári engedetlenséghez a tanárok, akiket mind a hatalom, mind a tankerületek különböző eszközökkel fenyegettek, megpróbálva ellehetetlíteni a tiltakozást. 

Lapunk is megírta: a PSZ és a PDSZ a pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezését kívánja elérni; céljuk, hogy csökkenjenek a munkaterhek, illetve a kötelező oltásról szóló rendelet változzon úgy, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen.

A Narancs.hu külön foglalkozott a polgári engedetlenséggel is, mint a tiltakozás különleges formájával. Erről ebben az interjúban olvashatnak:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk