Ellenzi a Magyar Bankszövetség az extraadókat

  • narancs.hu
  • 2022. június 3.

Belpol

Szerintük ugyanis  a versengő, sokszereplős bankszektorban extra profit nem keletkezhet.

 A Magyar Baknszövetség közlemény adott ki arról, hogy elmagyarázza, miért is ellenzi az extraadók bevezetését.

A kiadott anyagban emlékeztetnek, hogy a2008-as világgazdasági válság óta a bankszektor folyamatosan új feladatokkal és adóterhekkel szembesült. Emíltik a 2010-ben ideiglenesen bevezetett bankadót, a speciális banki működési díjakat (OBA, BEVA, szanálási alap, felügyeleti, stb.), a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel biztosításának költségét. 

Kijelentik: haz általános társasági adónemek mellett most egy jelentős összegű, új költségvetési befizetés is megjelenik, az már

a magyar bankszektor gazdaságfejlesztő, tőkeközvetítő képességét veszélyezteti.

Kiemelik, hogy az elmúlt tíz év alatt, az EU-s szabályozások és a helyi adóterhek hatására a közép-európai fókuszú bankszektor értéke már amúgy is megfeleződött a globális, amerikai versenytársakhoz viszonyítva.

Az érveik közt felsorolják, hogy a bankszektor többrétű, szoros kapcsolatban áll a gazdasági szereplőkkel, és eredményessége meghatározza a nemzetgazdaság fejlődését is, ehheiz viszont bankszektorba vetett bizalom fenntartása is kell.

Kifejtik: a jelenlegi környezeti feltételek mellett 2022. első negyedévében a hazai bankszektor jövedelemtermelése megszűnt. Az újabb extra adóterhek kivetését a magyar bankszektor ellenzi.

A közlemény szerint a magyar bankszektor a most előtte álló feladatokat - a vírusjárvány után, a szomszédos háború árnyékában a magyar gazdaság lendületének megtartását és a versenyképesség visszanyerésével a magyar vállalatok régiós aktivitásának támogatását - csak akkor tudja ellátni, ha extra adóterhek nélkül mihamarabb megtörténik a hitelmoratórium teljes kivezetése, valamint a kamatstoppal érintett hitelek kamatszintjének a piaci szinthez történő felzárkóztatása.

Hozzáteszik, hogy a magyarországi bankszektor nyereségességét egyébként is csak csak hosszabb távon lehet megítélni. A közölt adat szerint az elmúlt 12 évben, osztalékok nélkül, 1%-os tőkearányos nyereséget ért el a bankszektor. Tehát a versengő, sokszereplős bankszektorban extra profit nem keletkezhet.

Kiemelik:

  • A pénzügyi szolgáltatókra kivetett extra adók tovább csökkentik a bankszektor hatékonyságát, hitelezési képességét és növelik céltartalék képzési feladatát.
  • Az extra terhek a hazai bankok számára már árazási versenyhátrányt jelentenek a nyitott, uniós pénzpiacon, emiatt a magyar bankrendszer üzleti eredményessége csökken, így a szektor kisebb mértékben tud hozzájárulni a nemzetgazdasági teljesítményhez.
  • A hazánkban működő bankokra kivetett terhek egyenlőtlen előnyhöz juttatják a határon átnyúló szolgáltatásokat kínáló külföldi cégeket, amelyek külön terhek nélkül, kevésbé szabályozottan és kevésbé biztonságosan működhetnek.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk