Milliárdokat kapott az egészségügy, de a a váróslistákat és a munkaerő elvándorlását sem tudták csökkenteni

  • narancs.hu
  • 2022. június 3.

Belpol

A NEAK főigazgatója szerint azonnali beavatkozás szükséges.

Mostanra oly mértékben csökkent a lakosság egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése, ami azonnali beavatkozást sürget – erről Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója beszélt a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. 

A Népszava beszámolója szerint az elhangzottakból kiderült: a kórházak csaknem negyedével, a szakrendelők ötödével kevesebb beteget láttak el idén, mint a pandémia előtt. A krónikus osztályok pedig korábbi teljesítményüknek csak a 38 százalékát produkálták. 

Kiss Zsolt ezért arról beszélt:  sürgősen vissza kell térni a teljesítmény- finanszírozásra. Elmondása szerint a jelenlegi havi átalány immár adatokkal is bizonyíthatóan nem ösztönzi a szolgáltatókat a betegek ellátására. Az adatokból szerinte az következi, hogy nemcsak ellátatlanok a betegek, hanem bizonyos típusú terápiához, diagnosztikához a rászorulók nem jutnak hozzá, a betegek egy része be sem jut be az ellátórendszerbe.

Az átlagfinanszírozásról Kiss Zsolt elmondta, az intézmények így 19-31 százalékkal több pénzt kapnak, mint amennyit a teljesítményük indokolna, miközben ennek ellenére tovább nőtt a kórházak eladósodás.

Kiss Zsoltot, aki azt is kifejtette, hogy a várólista-csökkentő program sem hozta meg a várt eredményt.

" Elköltöttünk nagy nyögve, már 5 milliárd forintot, de nem nagyon halad a program azzal együtt sem, hogy egy csípőprotézis, térdprotézis, vagy egy gerinc műtétért 2,4 millió forintot fizetünk. Ez már olyan, mintha a magánellátástól vásárolná meg a biztosító a közellátást. Nem biztos, hogy ez hatékony. Mint ahogyan az sem nevezhető annak, hogy a krónikus ellátásban kezelt betegekért járó 6600 forintos napi díj helyett most 25 ezer forintot fizetünk a szolgáltatóknak. Sőt van olyan intézmény, ahol a teljesítményükkel összevetve 420 ezer forintra jött egy ellátási nap díja. Tehát nagyon nem jól vásárolunk ebben az időszakban, és ez biztosan nem tartható" - fogalmazott.

Kiss Zsolt a megoldást abban látja, hogy reményei szerint nyáron át lehet térni egy a teljesítményt és az ellátás minőségét is figyelembe vevő  új finanszírozási rendszerre.

A teljesítménycsökkenés kapcsán szóba került, hogy annak elsődleges okozója az orvosok magánellátásba való elvándorlása. Kiss Zsolt erről elmondta, ha abból a pénzből, ami most bérre rendelkezésre áll, nem lehet ezt megoldani, akkor nem tudja, mi az ami megállíthatja az elvándorlást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk