Elutasította a parlament a globális minimumadót

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 21.

Belpol

Varga Mihály országgyűlési határozat nélkül is blokkolta a javaslatot, de most a fideszes képviselők felhatalmazását is megkapta hozzá.  

Az Országgyűlés határozatban utasította el a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását - a dokumentumot 118 igen szavazattal, 32 ellenvoks és 6 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a Ház. A gazdasági bizottság kivételes eljárásban tárgyalt előterjesztésében az szerepel, hogy az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az unióban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelv elfogadását.

A globális minimumadó lényege az lenne, hogy az éves szinten 750 millió eurós árbevételt elérő multinacionális cégek minden országban legalább 15 százalékos kulccsal adózzanak. Mivel Magyarországon csak 9 százalékos a társasági adó, és a nagy cégek jellemzően adókedvezményeket is igénybe tudnak venni, kiegészítő adót kellene kivetni számos multira és néhány magyar tulajdonú cégre is - ezt beszedhetné a magyar költségvetés de akár a multi anyavállalatának országa is.

A minimumadó egy OECD-kezdeményezés, az EU-ban egy irányelvvel akarják szabályozni. Ennek az elfogadását Varga Mihály az uniós gazdasági- és pénzügyminiszterek múlt pénteki találkozóján megakadályozta, annak ellenére, hogy tavaly októberben Magyarország is aláírta a minimumadóról szóló OECD-megállapodást.

A kormány azzal érvel, hogy azóta a háború kitörése miatt megváltozott a gazdasági helyzet, és a cégek nem bírnák el a plusz adót. Azt is sérelmezik, hogy az OECD-megállapodás úgynevezett 1-es pillérének megvalósítása, ami a világszinten legnagyobb cégek adójának egy részét osztaná újra az államok között, lassabban halad.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk