Baranyi: Nem hagyom szó nélkül a helyi szabad sajtó eltiprását

  • narancs.hu
  • 2022. június 21.

Belpol

Előterjeszti annak az önkormányzati cégnek a vezetőjének a felmentését, aki elbocsátotta a 9 magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást. 

„»A helyi szabad sajtó eltiprását nem fogom szó nélkül hagyni« – ígértem három héttel ezelőtt, Vágvölgy B. András főszerkesztő eltávolításakor. Azóta a szerkesztőség valamennyi tagja kijelentette, hogy feláll, ha Vágvölgyi nem kerül vissza a helyére. Holnap a ferencvárosi képviselőkkel együtt lehetőségünk lesz helyben megvédeni egyik legfontosabb közös értékünket. Előterjesztem a főszerkesztőt komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon elbocsátó cégvezető felmentését” – írja a Facebookon Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. 

Mint fogalmaz, ez polgármesterként egyrészt kötelessége, másrészt a főszerkesztő visszahelyezésének egyetlen jogszerű módja, amihez 10 szavazat szükséges. „Bízom a képviselők elkötelezettségében a sajtószabadság, egyúttal választási ígéreteink betartása mellett. Legalábbis az orbánizmuson kívüli világ képviselőiben, akik pontosan tudják, hogy Vágvölgyi és vele együtt a szerkesztőség eltávolítása kizárólag a kormánypártok érdeke. Lehetősége lesz a testületnek arra is, hogy meghiúsítsa az IF cafenak, Budapest egyik legszínvonalasabb jazz műhelyének ellehetetlenítésére történt próbálkozást. Egy normális világban a sajtó és a művészet szabad, a működésébe nem szól bele a politika” – írta. 

Vágvölgyi B. Andrást májusban azonnali hatállyal elbocsátották a IX. kerületi önkormányzati lap, a 9 magazin főszerkesztői pozíciójából. Az önkormányzat Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. nevű cégének vezetője, Hagymási Zoltán a kirúgást szerződésszegéssel indokolta, mondván Vágvölgyi köteles lett volna a munkát a munkáltató székhelyén végzezni, de májusban 5 napig nem jelent meg, és szabadságot sem kért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk