Elutasította a strasbourgi bíróság a Jobbik panaszát a gigászi ÁSZ-bírság ügyében

  • narancs.hu
  • 2020. június 22.

Belpol

A bíróság szerint a párt itthon nem használt ki minden jogorvoslati lehetőséget.

Elutasította a strasbourgi bíróság a Jobbik panaszát azzal kapcsolatban, hogy 2018-ban 660 millió forintra büntette az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – erről Jakab Péter, a párt elnöke beszélt az ATV Start című műsorban.

2018 decemberében derült ki, hogy az ÁSZ összesen több mint 660 milliós büntetés befizetését várja a Jobbiktól. Bár Magyarországon nem lehet jogorvoslattal élni az ÁSZ bírsága miatt, a párt az Alkotmánybírósághoz és a közigazgatási bírósághoz fordult, de mindkét helyről fizetésre szólították fel őket.

A Jobbik ezután a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol két év után most kapták meg a végzést: elutasították a Jobbik határozatát, arra hivatkozva, hogy a Jobbik nem használt ki minden jogorvoslati lehetőséget Magyarországon. A nyolc soros határozatban azt is kimondják, hogy fellebbezésnek helye nincs.

Jakab a műsorban beszélt arról is, hogy szerinte jó úton jár a Jobbik, ezt látják a pártpreferenciákból, és hogy a pártból való kilépéseket tisztulási folyamatként is lehet értékelni. Úgy véli, a kilépők nem tudták elfogadni a tisztújítás végeredményét, ezért távoztak, viszont már korábban is érezte, hogy menni akarnak a politikusok.

Bár a kilépő politikusok ezzel vádolták, Jakab szerint nincs diktatúra a pártban, csapatban dolgoznak, és van, hogy leszavazzák.

Arra a felvetésre, hogy 2022-ben összefog-e a Jobbik, az LMP és a Momentum, azt mondta: nem azonosítja Ungár Pétert az LMP-vel, ott sok tisztességes hazafit ismer. „A két lista koncepciója sokkal hatékonyabban tudja a kormánykritikus szavazókat megszólítani a kormányváltás érdekében” – fűzte hozzá.

Figyelmébe ajánljuk