Európai antiszemitizmus: Magyarország holtversenyben a második egy nagy kutatás szerint

  • narancs.hu
  • 2021. november 18.

Belpol

Görögország után hazánkban és Lengyelországban a legerősebb az antiszemitizmus egy 16 európai országot vizgsáló kutatás szerint.

A Szombat magazin interjút készített Kovács András szociológussal, a 16 európai országra kiterjedő antiszemitizmus kutatás koordinátorával:

Szombat: A kutatásba bevont 16 ország közül Görögországban a legmagasabb az antiszemitizmus, de közvetlenül mögöttük ott van „holtversenyben” Lengyelország és Magyarország. Mi az oka, hogy ezekben az országokban még magasabb antiszemitizmust mértek, mint az e téren ugyancsak erős hagyományokkal rendelkező Románia vagy Szlovákia esetében?

Kovács András: Ebben a felmérésben a lengyel antiszemitizmus kb. ugyanolyan erősnek mutatkozik, mint a magyar, de az ennél valamivel alacsonyabb szlovák, illetve román adatok között olyan kicsi a különbség, hogy az mérési hiba határán belül van. Én tehát azt mondanám, hogy ezek az országok azonos szinten vannak. Számomra sokkal meglepőbb az utánuk következő cseh és osztrák antiszemitizmus adat. Csehország a közvélekedés szerint amolyan mintaország, ahol nincsenek antiszemiták. A kutatás ezt nem igazolta. A viszonylag magas előítéletesség magyarázata a helyi kutatók feladata, én magam azt mondanám, hogy Csehországban olyan erős az általános xenofóbia, hogy az rávetül a zsidókra is.

Ami Ausztriát illeti, az antiszemitizmus terén az osztrákok jóval felülmúlják a többi nyugati országot. Főleg a „másodlagos antiszemitizmus”, vagyis a Holokauszt torzítása, relativizálása rendkívül erős. Ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy az osztrákok egészen a közelmúltig „Hitler első áldozataiként” tekintettek önmagukra, és a valósággal szembesülés könnyen vezet valóságtagadáshoz.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.