Ez lenne a „világszínvonalú” magyar egészségügy? Jászberényben nincs orvos, a kórház több részlege csak csökkentett üzemmódban tud működni

  • narancs.hu
  • 2017. június 24.

Belpol

A nyári szabadságolás végképp betett több kórházi osztálynak. A belgyógyászat főorvosa pedig annyira kimerült, hogy inkább lelépett.

Néhány napja először Kövér László házelnök, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is arról beszélt, hogy a magyar egészségügy világszínvonalú teljesítményre is képes. Semjén szerint „Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemre méltó, és más országoknak is hasznos példát nyújthat”.

A fideszes nagyságokat lehet, hogy olyan helyeken kezelik, ahol minden szép és jó, de azt tudnánk nekik ajánlani, nézzenek be a jászberényi Szent Erzsébet Kórház belgyógyászati, krónikus- vagy rehabilitációs osztályára, ahol nyáron annyira nincs orvos, hogy részlegesen szüneteltetni kell a működést.

A 444.hu vette észre a Szoljon.hu-nak nyilatkozó kórházigazgató panaszait, miszerint Jászberényben csak csökkentett ágyszám mellett tudják biztosítani dolgozóik számára a nyári szabadságok kiadását. Közben kimerültségre hivatkozva visszaadta osztályvezetői megbízását a belgyógyászat főorvosa. Dr. Sinkó-Káli Róbert külön megjegyezte, hogy a vidéki kórházakban kritikussá vált az orvos-, a nővér- és az asszisztensi létszám, majd kiemelte: alig van olyan osztályuk, ahol ne lenne orvoshiány, már a szülészet is ebbe a kategóriába került.

A kórház vezetője szerint a béremelést régóta el kellett volna kezdeni, akkor talán nem lennének ekkora gondok. Ugyan mostanra a munkaerő kiáramlása csökkent, de akik külföldön dolgoznak, azok nem nagyon jönnek vissza.

Az őrület folytatódik, ma Semjén Zsolt méltatta a „világszínvonalú, figyelemre méltó” magyar egészségügyet

Nem hagyják abba. Tegnap Kövér László beszélt olyanokat, hogy a magyar egészségügy világszínvonalú teljesítményre is képes, ma pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyugtatta meg a magyarokat, hogy a hazai egészségügy biztos kezekben van. Semjén a kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi minisztereinek hétfői budapesti szakmai konferenciáján beszélt arról, hogy „a konferencia visszajelzés arról, hogy Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemre méltó, és más országoknak is hasznos példát nyújthat”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?