Felfüggesztették Völner Pál mentelmi jogát

  • narancs.hu
  • 2021. december 14.

Belpol

Sima döntés volt.

Kedden az Országgyűlés szavazott Völner Pál fideszes képviselő, volt igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztéséről is, és 128 igen szavazattal el is fogadták azt. A kormánypártok már előre bejelentették, hogy igennel fognak szavazni, így nem ért senkit nagy meglepetésként az eredmény.

Völner Pál ugyan nem vett részt az ülésen, így felszólalni sem tudott a döntés előtt, de korábban azt mondta, hogy zavarosnak és elnagyoltnak érzi az ügyészség indítványát. Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke azt mondta, ez talán túlzás, de ő is kritizálta az indítványt, kiemelve, hogy szerintük Völner kevesebb pénzt fogadott el, nem 83 milliót, ők ugyanis csak 67 millió forintot számoltak össze.

Völner mentelmi jogának felfüggesztését december 7-én Polt Péter legfőbb ügyész kérte, egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás miatt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Völner ellen egy a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozásban merült fel a gyanú, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. A gyanú szerint Völner a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Azóta kiderült, hogy Völner összesen 83 millió forintot vett fel Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Ez azonban aprópénz volt ahhoz képest, amit a végrehajtói kar elnöke eltett, állítja a Legfőbb Ügyészség.

Arról kedden reggel számoltunk be, hogy Völner a 83 millió forintnyi kenőpénz elfogadása után még duplán kaphat végkielégítést is, összesen akár 7,6 millió forintot is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk