Ügyészség: Völner 83 millió forint kenőpénzt kapott

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Belpol

 Három éven át alkalmanként 2-5 milliót vett át, de ez apró volt ahhoz képest, amit a végrehajtói kar elnöke eltett – állítja a vádhatóság.

 

 2-5 millió forintonként, konkrét ügyekben nyújtott segítségért és általánosságban is, csak mert rendelkezésre állt – lényegében fizetésként – összesen 83 millió forintot vett fel Völner Pál igazságügyi államtitkár Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, ezt állítja a Legfőbb Ügyészség. 

A vádhatóság a korrupciós ügy részleteiről írásban tájékoztatta az Országgyűlés Mentelmi Bizottságát, amely Völner mentelmi jogáról határozott – írja a 24.hu.

A Legfőbb Ügyészség úgy tudja, ez a kapcsolat a két tisztségviselő között 2017 augusztusa előtt már működött. Völner Pál a végrehajtást szabályozó törvény által meghatározott jogokat államtitkárként Schadl György érdekeinek megfelelően gyakorolta, többek között annak érdekében, hogy olyan embereket nevezzenek ki végrehatónak, akiket a kar elnöke támogatott. Segítette Schadl Györgyöt abban, hogy a kar működésével kapcsolatos elképzelései megvalósuljanak, pártfogoltjai nyerjenek támogatásokat

 Völner a Legfőbb Ügyészség szerint vállalta, hogy az elnök kérésének megfelelően gyakorolja az önálló bírósági végrehajtók feletti felügyeleti, igazgatási, hatósági jogkörét, és hogy a kiírás előtt álló vagy folyamatban lévő pályázatok elbírálását Schadl kérésének megfelelően befolyásolja.

A kar elnöke így elérte, hogy a győri, a monori, a budai központi kerületi, a szekszárdi, a szigetszentmiklósi, a ceglédi és a fonyódi járásbíróság mellé a neki megfelelő önálló bírósági végrehajtó kapjon kinevezést, sokszor úgy, hogy az érintettnek nem volt meg a megfelelő tapasztalata, és a hátszéllel induló jelölt néha olyan emberrel szemben is nyeregben maradt, aki a pályázaton magasabb pontszámot ért el. Az így kinevezett végrehajtók az adózás utáni eredményből felvett osztalék egy részét továbbadták az elnöknek, és ebből a pénzből 

– ez közel 900 millió forint volt –

az államtitkár is részesült.

Az LB szerint az államtitkár és az elnök éttermekben találkozott, illetve utcán, Völner autója mellett, a politikus ilyenkor vette át a végrehajtói osztalékokból neki kifizetett kenőpénzt. Ilyen találkozó még 2021 júliusában is volt.

Minderre a Legfőbb Ügyészség szerint gyanúsítotti és tanúvallomások, okirati és tárgyi bizonyítékok, hívásforgalmi és cégnyilvántartási adatok utalnak, de szerepel a bizonyítékok között a Nemzeti Védelmi Szolgálat által végrehajtott rejtett figyelés eredménye is. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.