Ügyészség: Völner 83 millió forint kenőpénzt kapott

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Belpol

 Három éven át alkalmanként 2-5 milliót vett át, de ez apró volt ahhoz képest, amit a végrehajtói kar elnöke eltett – állítja a vádhatóság.

 

 2-5 millió forintonként, konkrét ügyekben nyújtott segítségért és általánosságban is, csak mert rendelkezésre állt – lényegében fizetésként – összesen 83 millió forintot vett fel Völner Pál igazságügyi államtitkár Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, ezt állítja a Legfőbb Ügyészség. 

A vádhatóság a korrupciós ügy részleteiről írásban tájékoztatta az Országgyűlés Mentelmi Bizottságát, amely Völner mentelmi jogáról határozott – írja a 24.hu.

A Legfőbb Ügyészség úgy tudja, ez a kapcsolat a két tisztségviselő között 2017 augusztusa előtt már működött. Völner Pál a végrehajtást szabályozó törvény által meghatározott jogokat államtitkárként Schadl György érdekeinek megfelelően gyakorolta, többek között annak érdekében, hogy olyan embereket nevezzenek ki végrehatónak, akiket a kar elnöke támogatott. Segítette Schadl Györgyöt abban, hogy a kar működésével kapcsolatos elképzelései megvalósuljanak, pártfogoltjai nyerjenek támogatásokat

 Völner a Legfőbb Ügyészség szerint vállalta, hogy az elnök kérésének megfelelően gyakorolja az önálló bírósági végrehajtók feletti felügyeleti, igazgatási, hatósági jogkörét, és hogy a kiírás előtt álló vagy folyamatban lévő pályázatok elbírálását Schadl kérésének megfelelően befolyásolja.

A kar elnöke így elérte, hogy a győri, a monori, a budai központi kerületi, a szekszárdi, a szigetszentmiklósi, a ceglédi és a fonyódi járásbíróság mellé a neki megfelelő önálló bírósági végrehajtó kapjon kinevezést, sokszor úgy, hogy az érintettnek nem volt meg a megfelelő tapasztalata, és a hátszéllel induló jelölt néha olyan emberrel szemben is nyeregben maradt, aki a pályázaton magasabb pontszámot ért el. Az így kinevezett végrehajtók az adózás utáni eredményből felvett osztalék egy részét továbbadták az elnöknek, és ebből a pénzből 

– ez közel 900 millió forint volt –

az államtitkár is részesült.

Az LB szerint az államtitkár és az elnök éttermekben találkozott, illetve utcán, Völner autója mellett, a politikus ilyenkor vette át a végrehajtói osztalékokból neki kifizetett kenőpénzt. Ilyen találkozó még 2021 júliusában is volt.

Minderre a Legfőbb Ügyészség szerint gyanúsítotti és tanúvallomások, okirati és tárgyi bizonyítékok, hívásforgalmi és cégnyilvántartási adatok utalnak, de szerepel a bizonyítékok között a Nemzeti Védelmi Szolgálat által végrehajtott rejtett figyelés eredménye is. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk