Megszavazták az élelmiszerláncokat érintő törvényt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 14.

Belpol

A legnagyobb élelmiszer-áruházakat kötelezik, hogy a lejárat előtt 48 órával felajánlják az élelmiszerárut az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek.

A legnagyobb élelmiszer-áruházaknak 2022 februárjától kötelező felajánlaniuk az élelmiszerárut a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére.

Az erről szóló, az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó jogszabályváltozást az Országgyűlés 138 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadta el kivételes eljárásban a kormány javaslatára.  

A törvény azokat a cégeket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, vagyis – a Telex gyűjtése szerint – az Aldit, az Auchant, a Lidlt, a Pennyt, a Spart és a Tescót. 

Az érintett üzletek arra is jogosultak lesznek, hogy ezt az élelmiszert karitatív szervezeteknek ajánlják fel,  a jogszabály célja hivatalosan ugyanis az, hogy a lejáratközeli áru a rászorulókhoz, és ne a kukába kerüljön. Ezen üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet is készíteniük kell, amit az Élelmiszermentő Központnak kell benyújtaniuk. Emellett ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is. Bírsággal sújtható az, aki nem készít ilyen tervet vagy aki éves szinten több mint 2 százalékkal átlépi az élelmiszerhulladék tervezett mértékét.

Ezzel együtt a törvény arról is rendelkezik, hogy a legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója növekszik, az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára. 

A törvény 2022. február 1-jétől lép hatályba.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk