Felmérés: a magyarok nem akarnak politikát látni a templomban

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Belpol

A Publicus Intézet több egyházzal kapcsolatos álláspontot is ismeretett.

Minden második embernek fontos lenne Magyarországon, hogy keresztény értékek mentén irányítsák az országot a vezetők, de csak 33 százalék szerint valósul is meg ez – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített reprezentatív felméréséből.

A felmérés alapjnán  nemcsak a Fidesz–KDNP szavazói tartják ezt lényegesnek (82 százalék), de még az ellenzékiek 32 százaléka is így nyilatkozott. A válaszadók 59 százaléka gondolja úgy, hogy nem érvényesülnek ezek az értékek az ország irányításakor, viszont de a kormánypárti válaszadók közül csak 22 százalék gondolja így.

Arra, hogy vallásosak-e, a megkérdezettek 40 százaléka nem válaszolt. A Publicus kutatásában arra is rákérdeztek, megengedhető-e, ha a papok nyíltan politizálnak: erre az a válasz érkezett, hogy az emberek 85 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha a papok nyíltan politizálnak a templomokban, és erről a kérdésről a kormánypártok szavazóinak háromnegyede is így gondolkodik.

A többség úgy gondolja, hogy a vallásosság nem befolyásolja, hogy egy közéleti szereplő hogyan boldogul ma Magyarországon. 25 százalék úgy véli, könnyebb azoknak az ismert embereknek, akik kereszténynek mondják magukat, 12 százalék szerint viszont inkább nehezebb.

A keresztény egyház segítő tevékenységével nem elégedett a többség, hiszen mindössze 38 százalék gondolja, hogy eleget tesznek a rászorulók, elesettek megsegítésében. Arra is rákérdeztek, mit szólnak ahhoz, hogy sok iskolát fenntartókét átvesz az egyház az államtól: 34 százalék tartja helyesnek, hogy az iskolák átvétele miatt egyre több gyerek tanul egyházi fenntartású intézményben, 28 százalék inkább helyteleníti

A megkérdezetteknek csak 17 százaléka véli, hogy a keresztény egyházak megfelelően kezelik a papi pedofília és a szexuális visszaélések kérdését Magyarországon, 57 százalék szerint ennek ellenkezője igaz. 18 százalék gondolja, hogy egyházi környezetben gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek, 21 százalék szerint „gyakoribbak, de csak annyira, mint bármely területen, ahol felnőttek gyerekkel foglalkoznak”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk