Kormányzati siker: Szalay-Bobrovniczky Kristóf ott van a száz leggazdagabb magyar közt

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Belpol

A 24.hu kiszámolta, hogy a vagyona alapján mostanra simán hozza a 14,5 milliárd forintos belépési küszöböt.

Három év alatt akkora vagyont gyűjtött össze a 2022 tavaszán honvédelmi miniszternek kinevezett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szentkirályi Alexandra férje, hogy azzal könnyedén felférne a legutóbbi gazdaglistára – írta meg a 24.hu.

A lap részletesen vezette végig, milyen úton gazdagodhatott meg különféle érdekeltségeiből a politikus:

  1. Szalay-Bobrovniczky 2020-ban, londoni nagyköveti posztjáról való távozása idején szerzett részesedést a fővárosi kaszinóüzletekben, Andy Vajna helyére lépve.
  2. Ezt követte a Dunakeszi Járműjavító, ez gyorsan elnyert egy 32 milliárdos MÁV-megbízást.
  3. Itt nem volt megállás: orosz üzlettársával egymilliárd eurós üzletet vállalt az egyiptomi vasút számára, ennek keretei közt 1300 vasúti kocsit kellett legyártani. 
  4. Többséget szerzett egy hadiipari repülőgépgyárban is, ehhez 53 milliárd forintos állami hitelt kapott.
  5. Miután 2022 tavaszán miniszter lett, az érdekeltségeiből egymás után szállt ki: a kaszinórészesedése Habony Árpád érdekeltségébe, a járműjavító és a repülőgépgyár pedig a Mol-vezér Hernádi Zsolt érdekeltségébe került.
  6. A vagyonkezelő cége, a London Capital Zrt. viszont nála maradt, ebben 2022 végére már majdnem 19 milliárd forintos nyereség volt a cégadatok szerint. A cég 2020-ban 24 millió, utána viszont már 1,625 milliárd forint osztalékot juttatott a miniszternek, 2022 végére a cégnél pedig 20,5 milliárd forint pénzügyi bevételt könyveltek el, adózott nyereségként pedig 19,19 milliárd forintot mutattak ki.

Mivel a száz leggazdagabb magyar közé belépni elvileg 14,5 milliárd forintnyi vagyonnal lehetne, ezért Szalay-Bobrovinczkynak bizony ott lenne a helye, de sajnos a szerkesztési elvek kizárják a politikusok és családi körül vagyonának rangsorolását ilyenkor.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?