Felmérés: Nem a pártok támogatói, csak a bizonytalanok lesznek egyre többen

  • narancs.hu
  • 2023. december 6.

Belpol

A Republikon Intézet közvélemény-kutatása szerint már a választók 34 százaléka nem tud magának pártot választani.  

Nem hozott új szavazókat a nemzeti konzultáció a Fidesznek, és a Momentum népszerűsége sem változott Donáth Anna Gyurcsány ellen indított háborúja után – derült ki a Republikon Intézet novemberi pártpreferencia-kutatásából, amelyet a Telex ismertet.

Az 1000 fős mintán november 17. és 24. között készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint tovább nőtt a bizonytalanok aránya, akik nem találnak pártot maguknak. A bizonytalan választók csoportja hónapról hónapra nő, és a Fidesz-szimpatizánsoknál is nagyobb csoportot alkot, novemberben a választók több mint harmada (34 százalék) nem tudott pártot választani magának. A Republikon Intézet elemzése szerint ők az EP-választáson valószínűleg otthon maradnak, és a már meglévő szavazók mobilizálásáról szól majd a pártok versenye.

A pártok közül a Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a népszerűségi versenyt a teljes népesség (29 százalék), és a pártválasztók (43 százalék) között is, de a kormánypártok támgatása stagnál, az újabb nemzeti konzultáció sem növelte. 

Hiába indított több akciót, a DK támogatása is stagnál, novemberben is a teljes népesség 12, a pártválasztók 18 százaléka mondta azt, hogy a DK-ra szavazna, ez jószerivel augusztus óta így van. 

A Mi Hazánk támogatása viszont csökkent, támogatottságuk novemberben a teljes népesség körében 7-ről 6 százalékra és a pártválasztók körében 10-ről 9 százalékra. 

Októberhez képest nem változott a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt népszerűsége sem, amelyek fej-fej mellett állnak a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók (7 százalék) között.

A Republikon felméréseiben már második hónapja van az 5 százalékos parlamenti küszöb felett az LMP. A zöldpártot és az MSZP-t is 3-3 százalékponton mérték a teljes népesség, és 5-5 százalékponton a pártválasztók körében. 

A felmérés szerint nem jutna önállóan az Országgyűlésbe a Jobbik és a Párbeszéd sem, bár a  Jobbik a pártválasztók körében 1 százalékponttal növelni tudta támogatottságát, de még így is csak 4 százalékon áll; míg a Párbeszéd a biztos pártválasztók között is csak 2 százalékon.

A Republikon hozzátette, MSZP-LMP-Jobbik-Párbeszéd együtt a teljes népességben 9, a pártválasztók körében a szavazatok 16 százalékát birtokolják.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk