260 millió forintnyi büntetést rótt ki az ellenzéki pártokra a 2022-es kampány miatt az ÁSZ

  • narancs.hu
  • 2023. december 6.

Belpol

Az ÁSZ illegálisnak találta az ellenzéki pártok 2022-es kampányfinanszírozását, közös büntetést szabott ki rájuk. 

A 444 úgy tudja, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december 5-én délután postázta ki az előző választáson együtt induló hat ellenzéki pártnak a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését.

A lap információi szerint a jelentésben

az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként,

méghozzá olyan formában, hogy az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája.

Az ÁSZ még márciusban indított vizsgálatot az ellenzéki pártoknak juttatott külföldi, amerikai támogatások ügyében, hogy júniusban arról tájékoztassa a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

Ebből az összesen jó 1,6 milliárdból maga az ÁSZ kezdett vizsgálni egy 260 milliós részt, 1,4 milliárdnyit pedig átadtak a NAV-nak. Ha a NAV majd befejezte a maga nyomozását, annak eredményei alapján az ÁSZ fog esetleges további büntetésről dönteni.

A 444-nek a momentumos Hajnal Miklós azt mondta, a 43,5 milliós összeg első hallásra nem hangzik ugyan ijesztőnek, de ha ez alapján feltételezzük, hogy a vizsgálat végén a teljes összeget megpróbálják kifizettetni büntetésként, akkor a pártonként jutó durván félmilliárdos összeg már "nagyon nehezen lesz kezelhető". Mivel ez még csak az előzetes jelentés, az ügy bizonytalan ideig elhúzódhat, de Hajnal szerint a mostani előzetes jelentés időzítése alapján nem kizárható, hogy a terv az, hogy akár már az EP-választások előtt megpróbálják megroppantani az ellenzéki pártok anyagi helyzetét.

Az LMP jogászai vizsgálják az ÁSZ anyagát, amit első olvasás alapján igazságtalannak tartanak, különösen azt a részét, hogy a büntetés egyenlően oszlana meg a hat ellenzéki párt között, hiszen a kampányra kapott állami támogatásukat sem egyenlően osztották el, hanem a pártok közötti megállapodás alapján a listás helyeik arányában. Ha a végén tényleg elesnének pártonként félmilliárdos összegtől, az Ungár Péter szerint mindegyik ellenzéki párt működőképességét veszélyeztetné.

Az MSZP a lapnak azt reagálta, hogy a párt minden vonatkozó jogszabályt betartott a 2022. évi országgyűlési választások kampányában, és az ÁSZ-vizsgálat során is egyértelműen visszautasították a tiltott kampányfinanszírozás vádját, ezt most is visszautasítják. "Semmilyen rálátásunk nem volt az MMM pénzügyeire, az ÁSZ által biztosított iratbetekintés során sem tudtunk semmilyen pénzügyi tranzakciót beazonosítani. Nem tudjuk, mi alapján változtatta meg az ÁSZ idén nyári álláspontját, amikor azt közölte, hogy a mintegy 3,3 milliárd forintnyi büntetés pártok közötti megoszlása nem rendezett, emiatt pedig további törvényi rendelkezés nélkül a büntetés behajtása nem megvalósítható. Egyértelmű, hogy a Fidesz szándéka az ellenzéki pártok ellehetetlenítése a 2024-es választások előtt."

A Jobbik és a DK még nem reagált a lapnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.