260 millió forintnyi büntetést rótt ki az ellenzéki pártokra a 2022-es kampány miatt az ÁSZ

  • narancs.hu
  • 2023. december 6.

Belpol

Az ÁSZ illegálisnak találta az ellenzéki pártok 2022-es kampányfinanszírozását, közös büntetést szabott ki rájuk. 

A 444 úgy tudja, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december 5-én délután postázta ki az előző választáson együtt induló hat ellenzéki pártnak a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését.

A lap információi szerint a jelentésben

az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként,

méghozzá olyan formában, hogy az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája.

Az ÁSZ még márciusban indított vizsgálatot az ellenzéki pártoknak juttatott külföldi, amerikai támogatások ügyében, hogy júniusban arról tájékoztassa a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

Ebből az összesen jó 1,6 milliárdból maga az ÁSZ kezdett vizsgálni egy 260 milliós részt, 1,4 milliárdnyit pedig átadtak a NAV-nak. Ha a NAV majd befejezte a maga nyomozását, annak eredményei alapján az ÁSZ fog esetleges további büntetésről dönteni.

A 444-nek a momentumos Hajnal Miklós azt mondta, a 43,5 milliós összeg első hallásra nem hangzik ugyan ijesztőnek, de ha ez alapján feltételezzük, hogy a vizsgálat végén a teljes összeget megpróbálják kifizettetni büntetésként, akkor a pártonként jutó durván félmilliárdos összeg már "nagyon nehezen lesz kezelhető". Mivel ez még csak az előzetes jelentés, az ügy bizonytalan ideig elhúzódhat, de Hajnal szerint a mostani előzetes jelentés időzítése alapján nem kizárható, hogy a terv az, hogy akár már az EP-választások előtt megpróbálják megroppantani az ellenzéki pártok anyagi helyzetét.

Az LMP jogászai vizsgálják az ÁSZ anyagát, amit első olvasás alapján igazságtalannak tartanak, különösen azt a részét, hogy a büntetés egyenlően oszlana meg a hat ellenzéki párt között, hiszen a kampányra kapott állami támogatásukat sem egyenlően osztották el, hanem a pártok közötti megállapodás alapján a listás helyeik arányában. Ha a végén tényleg elesnének pártonként félmilliárdos összegtől, az Ungár Péter szerint mindegyik ellenzéki párt működőképességét veszélyeztetné.

Az MSZP a lapnak azt reagálta, hogy a párt minden vonatkozó jogszabályt betartott a 2022. évi országgyűlési választások kampányában, és az ÁSZ-vizsgálat során is egyértelműen visszautasították a tiltott kampányfinanszírozás vádját, ezt most is visszautasítják. "Semmilyen rálátásunk nem volt az MMM pénzügyeire, az ÁSZ által biztosított iratbetekintés során sem tudtunk semmilyen pénzügyi tranzakciót beazonosítani. Nem tudjuk, mi alapján változtatta meg az ÁSZ idén nyári álláspontját, amikor azt közölte, hogy a mintegy 3,3 milliárd forintnyi büntetés pártok közötti megoszlása nem rendezett, emiatt pedig további törvényi rendelkezés nélkül a büntetés behajtása nem megvalósítható. Egyértelmű, hogy a Fidesz szándéka az ellenzéki pártok ellehetetlenítése a 2024-es választások előtt."

A Jobbik és a DK még nem reagált a lapnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk