Fidesz - MPP, Schmitt: Rövidre vágva

  • Mihalicz Csilla
  • 2002. október 24.

Belpol

Unalomba fulladó vasárnap esti újságírószeánsz kerekedett a Fidesz Lendvay utcai székházában; az első számú vezető sehol, a második is csak annyi időre bukkant föl, hogy összevissza beszéljen a Demokrácia Központba befutó "több száz" telefonhívásról (csalnak a veresek, mi másról is lenne szó?). Nagyobb izgalmak Schmitt Pál Fidesz támogatású független főpolgármester-jelölt városligeti főhadiszállásán sem érték a tudósítót.

Unalomba fulladó vasárnap esti újságírószeánsz kerekedett a Fidesz Lendvay utcai székházában; az első számú vezető sehol, a második is csak annyi időre bukkant föl, hogy összevissza beszéljen a Demokrácia Központba befutó "több száz" telefonhívásról (csalnak a veresek, mi másról is lenne szó?). Nagyobb izgalmak Schmitt Pál Fidesz támogatású független főpolgármester-jelölt városligeti főhadiszállásán sem érték a tudósítót.Lassan telnek az órák a Lendvay utcai palotában, a szűk előtérben, az elsötétült kamerák állványai és a vastag kábelek közt csak az újságírók botladoznak. Egy kolléga főszerkesztője forró dróton jelenti: Viktor Portugáliában van, ne várjuk. Valaki a Fidesz sajtósaitól elcsípett bizalmas információra hivatkozva állítja: Viktor a házban van. Na, ebből elég, irány a Városliget!

Választási központra alig, inkább baráti összejövetel színhelyére emlékeztet az Olof Palme-ház fogadóterme, amit Schmitt Pál független köre bérelt az alkalomra. A fogadtatás szerény, de elegáns: szemben a Lendvay utcával, ahol a legprosztóbb kétliteres löttyöt rakták ki, mellé korlátozott számban műanyag poharat, itt az üdítőket talpas poharakban személyzet szervírozza.

Schmitt Pál sehol, Szabó László (volt ISM-államtitkár), a szóvivő kétszer is kiáll, menteni a helyzetet, elmagyarázván, hogy Schmitt távolmaradása "a kampánystratégia része", a jelölt csak az adatok 2/3-os feldolgozottságánál érkezik elemezni a helyzetet. Szabó megállapítja: Demszky Gábor előnye "számottevő", bár az utóbbi órában némileg "fogyott".

Sokan nézik a tévét; a terem közönsége érzékelhetően tartózkodik az érzelemnyilvánítástól. Először akkor lebben meg a levegő, amikor a debreceni adatokat mutatják: Kósa Lajos előnye behozhatatlan. Az egy-két fideszes győzőt erősödő üdvrivalgás fogadja. Aztán csönd: a jelek szerint egyre több a lumpenproli-település Magyarországon, elesik Miskolc, Sopron, Szeged, Szolnok, Szombathely. Idővel Schmittné társaságában Gergely Róbert slágerénekes is feltűnik: nincs mese, vissza a Fidesz-központba.

A Lendvay utcában éjfél felé sikerült megtalálni azt a vezetőt, aki kiállt a fővárosi listavezető Katona Kálmán mellé a sajtótájékoztatón, hogy bejelentse a vereséget. Áder János azzal a tendenciával magyarázza a dolgot, miszerint 1994 óta az önkormányzati választások eredményei a parlamenti arányokhoz igazodnak. Ugyanakkor - hangsúlyozta - a Fidesz most több szavazatot szerzett, mint 1998-ban, vagyis a Polgári Összefogás eredményei nem romlottak. Hétfőn Áder már arról beszélt, hogy az MSZP nagyobb arányban győzött most, mint a Fidesz 1998-ban. És kiderült az is, hol volt vasárnap Orbán Viktor. Otthon; Áder telefonált neki, hogy fölösleges a székházba jönnie, majd ő kezeli a dolgokat. Jobb, ha a főnök kerüli a kínos helyzeteket.

Mihalicz Csilla

Figyelmébe ajánljuk