Fura lenne? Szijjártó Webert alkalmatlannak tartja és a brexit főtárgyalóját dicséri

  • narancs.hu
  • 2019. május 28.

Belpol

"Bárkivel együttműködünk, ha úgy látjuk, hogy ez az együttműködés segít nemzeti érdekeink végrehajtásában" - mondta.

Szijjártó Péter az Euronews-nak adott interjúban kommentálta az EP-választások eredményét. Az elmondottak szerint a külügyminiszter szerint Weber nem érdemes a magyarok támogatására, sőt igazából egyetlen jelöltet sem tartanak alkalmasnak.

Szijjártó nyíltan kijelentette, hogy a néppárti csúcsjelöltet, Weberről nincs jó véleménye:

"Manfred Webernek tisztelnie kellett volna a magyar népet. De ő ehelyett abszolút tiszteletlenséggel viseltetett irántuk a kampánya során. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, amiről most már nem akar beszélni, hogy korábban azt mondta, nem lesz az Európai Bizottság elnöke, ha ehhez a magyarok szavazataira lesz szüksége."

WEber egyébként "fideszes szavazatokról" beszélt anno, de a miniszter szerint ez a magyarokat jelenti, mert "a Fidesz szavazatai a magyaroktól jönnek, 52 százalékot értünk el hazánkban az európai parlamenti választáson."

Szijjártó azt is kifejtette, hogy egyetlen jelöltet sem tartanak alkalmasnak, viszont dicsérte a brexit-ügyi tárgyalásokat végző Michel Barnier munkáját: "Úgy gondoljuk, hogy valaki másnak kell lennie az új elnöknek, aki nem volt a csúcsjelöltek között eddig. Azt is gondoljuk, hogy van néhány nyugat-európai ország, melynek vezetői szintén ezen a véleményen vannak, de nem mondják ki olyan nyíltan, mint mi. Ahelyett, hogy azt mondanák, ez a jelölt nem alkalmas, inkább azt mondják, hogy a csúcsjelölti rendszer nem igazán megfelelő - de ettől még a végeredmény ugyanaz."

Arra a kérdésre, hogy Michel Barnier volt brexit-ügyi tárgyaló, szintén néppárti politikus megfelelő elnökjelölt lehet-e Magyarország számára Szijjártó elmondta, hogy szerinte nyilvánvalóan jó munkát végzett a brexit kapcsán: "Képes volt koordinálni a tagállamok álláspontjait, és azt hiszem, nagy része van abban, hogy sikerült az EU egységét megőrizni. De ez teljesen független attól a ténytől, hogy mi az EB elnökét keressük. Nem mondhatok konkrét neveket, mert nézőpontom szerint ez nem lenne illő. Az Európai Tanács még a héten összeül és a tagállamok vezetői dönteni fognak ebben a kérdésben."

Szijjártó hozzátette, hogy a kampány után meg kell nyugodni, és arra kell készülni, hogy nagy viták jönnek az EU jövőjét illető kérdésekben; és reméli, hogy ezek "a racionalitás és a józan ész talaján maradnak a stigmatizáció helyett".

Az együttműködés kérdésében Szijjártó szerint még nyitott a helyzet:

"Soha nem csináltunk titkot belőle, hogy a mi álláspontunk szerint Magyarország az első, a nemzeti érdek az első. Bárkivel együttműködünk, ha úgy látjuk, hogy ez az együttműködés segít nemzeti érdekeink végrehajtásában. De nem működünk együtt olyan esetekben, ha azt látjuk, hogy az együttműködés nem lesz a segítségünkre."

Figyelmébe ajánljuk