Gulyás arról beszélt, hogy a kormány partner lesz az önkormányzatok túlélésében

Belpol

Konkrét segítséget azért nem ígért, csak a segítségről való tárgyalást.

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el - mondta a Gulyás Gergely, miután a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését megtartották. 

Gulyás elismerte, hogy a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelentezek okaként a kormányzati kommunikációnak megfelelően az Oroszország elleni európai szankciók elhibázottságát mantrázta.

Elmondta, hogy a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben, emellett arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn. Kiemelte, hogy még így is állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és igyekszik segítséget nyújtani.

Kifejtette azonban azt is, hogy csak gyetlen hosszú távú megoldást lát, mégpedig azt, "ha az energetikai szankciók helyett olyan politikára térünk át, ami normalizálja Európában az energiaárakat."

Az önkormányzatoknak való segítségnyújtásról elmondta, hogy a Magyar Villamos Művek már az elmúlt hónapokban számtalan olyan szabályt fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok változó áron, több hónapos garanciavállalás nélkül szerződhessenek, de az árkérdésre alapvetően még nincs teljeskörű megoldás.

"Az állam partnere lesz az önkormányzatoknak abban, hogy a következő évet is nagy nehézségek árán, de túl tudjuk élni" - hangsúlyozta Gulyás. Az említett tárgyalások az önkormányzatokkal való együttműködésről október második felében, novemberben lehetnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?