Nyugdíjas szervezetek: az idős társadalom saját erejéből nem tudja kivédeni az elhibázott gazdaságpolitika következményeit

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Belpol

Nyílt levélben kérik Orbán Viktort, hogy sürgősen intézkedjen.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) nyílt levelet írt Orbán Viktornak az elszálló árak miatt. 

A mostani levél nem az első próbálkozásuk, ahogy írják augusztus 15-én már próbálkoztak és kérték, hogy sürgősen intézkedjenek a nyugdíjak értékállandóságának megőrzése, az idősek súlyosbodó gondjainak enyhítése érdekében, de ahogy írják, levelünkre a Pénzügyminisztériumból egy udvarias, de a legkevésbé sem kielégítő, a problémákat megkerülő választ kaptak. Most ezért hansúlyozottan kérik, hogy kezdődjön érdemi párbeszéd az ügyben. 

Az idős társadalom saját erejéből, helyzeténél fogva nem tudja kivédeni az elhibázott gazdaságpolitika következtében egyre súlyosbodó körülményeket

- írják. 

A levélben kifejtik, hogy "elszabadult az infláció Magyarországon", ráadásul további áremelkedés várható. "Különösen a nyugdíjasok és a többgyermekes családok számára kritikus, hogy az élelmiszerek ára az általános fogyasztói árindex közel kétszeresével, ezen belül az alapvető élelmiszerek ára rendkívüli mértékben, 45%-kal emelkedett" - teszik hozzá. Emellett kiemelik, hogy az idős emberek százezreinek okoz súlyos gondot a rezsiköltségek elképesztően nagyarányú növekedése.

"Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei éves infláció várható értéke 15%. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 6,1%-kal szükséges korrigálni. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023 januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2%-os fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az elemzői konszenzus szerint 2023-ban nem várható változás az áremelkedés dinamikájában. Ennek alapján a januári emelés mértékét 15%-ban lehet reálisan megállapítani" - hangsúlyozzák a levélben.

A nyugdíjas szervezetek ezen felül az infláció miatt még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. Azt írják:  a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4%-kal szükséges emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.

A levélben hozzáteszik, tisztában vannak azzal, hogy az ország helyzete (az okokat most nem vizsgálva) nehéz és nem csak a nyugdíjasok, hanem más társadalmi csoportok (pedagógusok, egészségügyi szakszemélyzet stb.) is jogosan követelnek a jelenlegihez viszonyítva magasabb jövedelmet.

"Ám, míg az aktív korosztály képes egyéni túlélési stratégia megvalósítására, addig az idősek (és nagyrészt betegek) erre nem alkalmasak" - írják, és a katasztrófahelyzet elkerülése érdekében kérik, hogy mielőbb jelöljenek ki kompetens tárgyalópartner(eke)t kijelölni a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa és a többi, valós és nagyszámú tagsággal bíró nyugdíjas érdekképviselet számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk