Gyurcsány: A mi ellenfeleink nem Berlinben, Párizsban vannak, hanem a Karmelitában

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 29.

Belpol

A DK elnöke szerint a következő kormányfőnek nehéz dolga lesz, mert a NER örökségét kell megtörnie. 

Vasárnap tartották a Demokratikus Koalíció (DK) kampánynyitó kongresszusát. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke szerint ma már

„a rendszer ellenzékéből, a haza reménye lett. A haza reménye a mai ellenzék”. 

Gyurcsány szerint „jó kézben lesz a haza sorsa” jövő tavasztól. Hozzátette, ma minden harmadik ellenzéki szavazó a DK támogatója. A választásokkal kormányt fognak váltani állítása szerint, de rendszert majd csak kormányzással tudnak majd. „Ezt egy nő fogja vezetni: Dobrev Klára!” – mondta.

Üdvözölte, hogy az ellenzéki oldalon több miniszterelnök-jelölt van, és úgy vélte, a következő kormányfőnek nehéz dolga lesz, mert a NER örökségének (intézmények, szabályok, elrabolt gazdasági szektorok, zsarolhatok szereplők) megtörése „embertelen munka lesz”. 

„Egyszerre kell keménység, kompromisszumkészség, döntésképesség, konszenzuskereső képesség. Mondhatnám,  two in one.”

Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzék dolga, hogy megakadályozza, hogy ez a rendszer Magyarországot kirángassa az Európai Unióból. „Meg fogunk küzdeni azért, hogy az EU tagjai maradjunk. Mi az ellenfeleink nem Berlinben, Párizsban, Madridban vannak. A mi ellenfeleink a Karmelitában ülő nemzetrabló brigád!” 

A DK elnöke szerint félszívvel nem lehet ezt csinálni, igazi hazafias lelkesültség kell.  Hozzátette, szerint egy KRESZ-tábla mélységével azonosítja magát a Fidesz, ugyanis azt mondják, hogy Stop Gyurcsány!. „Nem bánom, de ez kevés lesz fiúk”.

Gyurcsány Ferenc teljes beszédét itt hallgathatja meg. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.