Hadházy: Ha félrenézünk, nem különbözünk a Fidesztől

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 13.

Belpol

A független képviselő kutatott, és arra jutott, hogy Magyar Péter a Diákhitel Központ vezetőjeként olyan emberrel is kötött kifogásolható szerződést, aki most a Tisza Párt online marketingjén dolgozik.

Átnézte a Diákhitel Központ által kötött szerződéseket Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, és olyan részletekre bukkant a papírokban, amelyek arra késztetik, hogy Magyar Pétertől és a Tisza Párttól távol tartsa magát.

Hadházy vizsgálódásának részletes eredményét a honlapján közli, mert hosszú, Facebook-posztja csak összefoglaló. Arra ebben is kitér, hogy bár Magyar Péter említette, a túlárazott és felesleges szerződések megkötésére Rogán Antalék utasították, ő nem hiszi el, hogy csak utasításra kötött ilyen megállapodásokat a Diákhitel Központ korábbi vezetője. 

A független képviselő az általa átnézett szerződések láttán megállapította többek közt, hogy a tanulmány írására, tanácsadásra szerződött cégek előéletét látva sokszor nem érthető, miért pont ezek kapták a munkát, ha témába vágó tapasztalatuk, teljesítményük nem volt, és így tényleg könnyű sok pénzt odaadni, mert egy-egy tanulmány értékének megítélése szubjektív. 

 

„Ezekben az esetekben mindig felmerülhet valamiféle személyes ismeretség vagy politikai kötődés. Volt pl olyan – nettó 14 millióért – megbízott mélyenszántó »tanulmányozó« cég is, amelyik amúgy sima online marketinggel foglalkozik, a tulajdonosa pedig most a Tisza Párt online marketingjét egyengeti” – emeli ki Hadházy.

Megfigyelte, a szerződések többsége 15 millió forintnál valamivel kisebb összegről szól: ez az az értékhatár, amely alatt nem kell közbeszerzést kiírni. Azt is látta Hadházy, hogy a kigyűjtött szerződések nagy részét decemberben írták alá, olykor nagyon rövid teljesítési határidővel. Egy december 3-án kötött szerződés értelmében Mikulás napjára már el kellett készülnie egy online közvélemény-kutatásnak. 

A látottak alapján Hadházy arra a megállapításra jutott, hogy Magyar Péter ugyan az ellenzék fontos tagja, és komoly teljesítmény áll mögötte az utóbbi hónapokban, és ő – az említett szerződések ellenére – kész együttműködni vele, de az ilyen kérdéseket tisztázni kell egyenesen, ezek mellett nem lehet elmenni szótlanul.

„Életem egyik legsúlyosabb tévedése volt, hogy fiatal önkormányzati képviselőként elhittem a hazugságot, hogy el kell fordulni és csendben kell maradni a »mi oldalunkat« érintő felkiáltójelek láttán. Őszinte szembenézés helyett nézzünk félre, csak mert annyira utáljuk »őket«. Azt is tudom, hogy az akkori »ők« ugyanúgy »velünk« riogatták az embereiket és ezzel érték el, hogy ne beszéljenek egymás között a kellemetlen dolgokról, a reggeli, déli és esti hazugságokról. Sokan vettük ezt be, és

meggyőződésem, hogy ez a »realistának« hazudott félrenézés a legfőbb közvetlen oka annak, ahol most tartunk”

 – érvel Hadházy.

Szerinte sokan lesznek, aki a szemére vetik majd, hogy ilyen apróságokkal foglalkozik, de úgy gondolja, hogy az ellenzék csak úgy győzhet, ha nem néz félre ilyen esetben, mert ha igen, a választók „azt látják, hogy ezen az oldalon ugyanúgy kezeljük az ügyeinket, mint a Fidesz”.

Magyar Péter reakciója:

A Tisza Párt vezetője szokása szerint kommentben válaszolt: „Tisztelt Képviselő úr, rendkívül méltánytalannak és igaztalannak tartom az ön által leírtakat. Minden kérdésére válaszoltam. Elmondtam, hogy a tanulmányokra miért volt szükség, milyen átalakítások, bővítések (új termékek bevezetése) zajlottak ebben az időben a Diákhitel Központban. Ahogy a találkozásunkkor kiderült, ön a megbízások alapján készült (néha több száz oldalas) anyagokat nem olvasta. Nem tudom, milyen online martketing cégről beszél, amely egyengeti a TISZA Párt tevékenységét. Én nem dolgozom olyan céggel jelenleg, amely a Diákhitelnél tendert nyert.A sejtetés és más felesleges besározása káros dolog, főleg, ha egy konkurens ellenzéki pártról van szó, amely szemben önökkel 14 év után először valóban képes legyőzni a maffia kormányt és nem csak arról beszél (mint például ön), hogy ilyen szabályok mellett mit miért nem lehet.Képviselő úr, ne FB posztokat írogasson, hanem tegyen feljelentést, ha ön szerint valami jogszabályokba ütközik. Nekem tiszta a lelkiismeretem.Ön is pontosan tudja továbbá, hogy 2021-ben Rogánék rám küldték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy sarokba szorítsanak a válásunkkor. Hónapokig vizsgálódtak, hátha találnak valami szabálytalanságot. Nem jártak sikerrel.”

Hadházy rögtön megkapta a magáét az egyik hozzászólótól amiatt, hogy Magyart bántotta: „Mit akar tulajdonképpen? Ki mögé szeretne állni?

Miért kell a legígéretesebb ellenzéki párt vezetőjét fikázni?

Komolyan azt képzeli, hogy bármelyik törpepártnak – akár összefogásban is – van esélye? Miért nem lehet legalább a másfél év múlva esedékes választásokig összefogni? Amúgy örülök, hogy kibújt a szög a zsákból és egyértelművé vált, ki akar destruktív tevékenységet folytatni a kormányváltás megtorpedózása érdekében. Eddig érdeklődéssel olvastam megállapításait, de innentől fogva befejezem a követését. Viszlát, további jó rombolást.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk