Hárommilliárdot adott a kormány az magyar Madame Tussauds-múzeumra

  • narancs.hu
  • 2021. június 16.

Belpol

Ötven viaszfigura készül a magyar panoptikum részére, ami 2022-ben nyílhat meg.

Előreláthatóan 2022 első negyedévében Budapesten, egészen pontosan a Belváros szívében, a Dorottya utcában hazai Madame Tussauds nyílik –tudta meg a Telex.

A budapesti ház legkülönlegesebb eleme, hogy ez lesz a világ első Madame Tussauds franchise-helyszíne. Eddig ugyanis az összes ilyen panoptikum (szám szerint 22) a központi jogtulajdonos, vagyis a brit Merlin Entertainments beruházásban valósult meg, illetve jelenleg is a tulajdonában áll. Itt magyar tulajdonosok lesznek, akik franchise-díjat fizetnek a jog használatáért.

A hazai szervező cég a Dorottya Experience Kft., amelynek a legnagyobb tulajdonosa Kreinbacher József építőipari vállalkozó és pezsgőgyáros, az egyik leggazdagabb magyar üzletember. A projektet pénzügyi vonalát ugyanakkor Köncz Miklós, Kreinbacher régi üzlettársa vezeti.

Köncz a büdzsét részleteiről nem beszélhetett, de azt elárulta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy programból önmagában 3,1 milliárd forinttal támogatta a projektet.

A hírportál úgy tudja, hogy ez a támogatás a teljes projektérték felét sem éri el, a tízmilliárd forintos összérték sem tűnik túlzásnak. Értesüléseik szerint a hazai múzeumnak 50 handmade viaszfigurát készítenek – ám, hogy ezeket kikről mintázzák, az egyelőre nem nyilvános.

(Katy Perry amerikai énekesnő húsvéti jelmezbe öltöztetett viaszfiguráját fotózza egy látogató Madame Tussaud berlini panoptikumában 2015. március 31-én. A kép illusztráció.)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk