Szerdán Áder hivatalánál tüntetnek a homofób törvénycsomag miatt

Belpol

A demonstrálók levelekben írják le, mit jelent nekik a barátok, tanárok és szülők támogatása – amitől a kormány most megfosztaná őket.

Szerdán újabb tüntetés készül a fideszes kétharmad és a Jobbik képviselőinek szavazatával jóváhagyott homofób törvény  miatt.

„A szeretet erősebb a gyűlöletnél - mutassuk meg Áder Jánosnak is!” című, újabb demonstrációt estre hatra, a Sándor-palota elé hirdették meg:  tüntetést szervező Budapest Pride, Háttér Társaság, és más jogvédő szervezetek minden résztvevőt arra kérnek:

Levélben írják meg saját történetüket, és azt, hogy kik támogatták őket másságuk vállalásában, elfogadásában.

A leveleket a tüntetők aztán Áder János hivatala előtt tehetik le, a Háttér Társaság pedig azok üzeneteit is eljuttatja a köztársasági elnök épületéhez, akik vidéken élnek. A demonstráció oka, hogy a kedden elfogadott törvény a köztársasági elnök elé kerül, ő azonban formai vagy politikai okból még megfontolásra küldheti vissza a szabályozást az Országgyűlésnek. Tegyük hozzá: Áder csak ritkán dönt a visszaküldés mellett, és ha törvényhozás módosító javaslata ellenére is ragaszkodik az eredeti törvényformához, akkor azt második körben rendre alá is írja.

 

A kedden elfogadott törvény eredetileg a pedofil bűnelkövetők szigorúbb büntetését és nyomon követhetőségüket célozta. Ebben a formájában még a teljes parlamenti ellenzék is támogatta, a Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella által jegyzett javaslatot később úgy bővítették, hogy az putyini mintára minél inkább szűkítse a hazai LMBTQ-közösség mozgásterét.

A homoszexualistás fiatalok előtti ábrázolását tiltó pontok lényegében bűncselekménnyé tették egy létező társadalmi jelenség bemutatását, a melegséget vagy transznemű létet összemosták a pedofíliával.

Ezért is nyilatkozott úgy a Társaság a Szabadságjogokért, hogy a gyakorlatban megvalósíthatatlan törvény ellen a polgári engedetlenség is elfogadható fellépés.

Hétfőn már több ezren- a szervezők szerint legalább tízezren tiltakoztak – a Kossuth téren az akkor még csak javaslat formájában létező csomag ellen, ami a pedofilok szigorúbb büntetése mellett az LMBTQ-közösségek jogait is korlátozza, és lényegében megtiltja, hogy 18 éven aluliak előtt a homoszexualitásról beszéljenek, azt bármilyen módon ábrázolják.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk