Hárommillió forintra bírságolták a gödi Samsungot a végzetes munkahelyi baleset miatt

Belpol

Munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére is kötelezte az akkumulátorok gyártására szakosodott vállalatot a hatóság. 

Munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére, valamint több mint 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a munkavédelmi hatóság a gödi Samsung SDI akkumulátorok gyártására szakosodott vállalatot abban az ügyben, amit még novemberben indított a kormányhivatal egy végzetes munkahelyi baleset miatt – tudta meg a Narancs.hu. 

Lapunk írta meg elsőként tavaly novemberben, hogy baleset történt a gödi Samsung-gyár területén. A vállalat megerősítette információinkat; Bagoly Katinka, a gyár kommunikációs munkatársa megkeresésünkre akkor azt írta, a balesetet szenvedett munkatársukhoz perceken belül kiérkezett a telephelyen szolgáló mentőszolgálat, akik ellátták a sérület, majd azonnal kórházba szállították. Egy héttel később derült ki, hogy a 27 éves karbantartó a sérülései miatt életét vesztette. 

Ugyan a rendőrség nem indított büntetőeljárást, de a Pest Megyei Kormányhivatal munkavédelmi hatósága vizsgálódni kezdett. Többször érdeklődtünk a hivatalnál, de nem adtak tájékoztatást, majd közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, hogy megtudjuk, miképpen zárult a vizsgálat. A kérvényünkre vonatkozó válaszadási időt a hatóság kétszer meghosszabbította 45 nappal, ezért csak most küldték el az eljárásról szóló anonimizált határozatot. 

Liftbaleset történt

Mivel a dokumentumban számos részletet kisatíroztak, ezért nehéz követni, hogy pontosan mi történt. Az kiderül belőle, hogy az egyik karbantartó csak egy hónapja volt alkalmazásban a vállalatnál; próbaidős volt, a munkavégzéshez nem kapott semmilyen szerszámot. Munkájában egy olyan kolléga segített neki, aki három hónapja volt a cégnél. 

A vizsgálati jelentés szerint egy hibajelenség kijavítása miatt a gyár területén belül leszereltek egy plexi védőburkolatot, viszont az előírással ellentétben nem állították le a gyártósorokat, „azok változatlanul üzemeltek”. Az egyik ott dolgozó éppen elfordult, hogy a szerszámos táskájáért lehajoljon, amikor „fura hangot hallott a gép felől”. Amikor visszafordult azt látta, hogy a társa be van szorulva egy lift és a szállítópálya közé.

A munkás azonnal megnyomta a gép vészleállító kapcsolóját, segítségért kiabált, és megpróbálta kézzel tartani a liftegységet, hogy ki tudják szabadítani a beszorult munkatársát. Többen a segítségükre siettek, illetve értesítették a belső és az országos mentőszolgálatot is. A sérültet a helyszínen újraélesztették, majd kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. 

 
Részlet a munkavédelmi hatóság határozatából
Forrás: PMKH

Munkavédelmi hiányosságok, bírság

 A határozat szerint munkavédelmi hiányosságok miatt 

  • a gépsorok biztonságos használatához, megbízhatóságának helyreállításához, fenntartásához szükséges munkák elvégzésére vonatkozó karbantartási utasítás elkészítésére, 
  • a gépsorok magyar nyelvű üzemeltetési dokumentációjanak biztosítására, 
  • kockázatértékelés elkészítésére, 
  • munkavédelmi oktatás tartására és 
  • megfelelősségi tanúsítás beszerzésére 

kötelezték a vállalatot, valamint 3 075 000 millió forint bírság megfizetését is előírták, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára kell elutalni a határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül. 

 
Részlet a munakvédelmi hatóság határozatából
Forrás: PMKH 

Megkerestük a Samsung SDI-t, hogy eleget tettek-e a hatóság felszólításának, vagy fellebbeztek az ügyben. Amint érkezik válasz a vállalattól, beszámolunk róla.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk