30 milliós végkielégítéssel búcsúzik a két korábbi tárca nélküli miniszter

  • narancs.hu
  • 2022. május 17.

Belpol

Ekkora összeget még sosem fizettek ki távozási pénzként egyetlen kormánytagnak sem.

Nem távoznak üres kézzel azok a miniszterek, akik nem kapnak szerepet az új Orbán-kormányban. Négy ilyen politikus van, és valamennyien hat havi illetményüknek megfelelő összeggel búcsúzhatnak a kormánytagok jogállásáról szóló törvény alapján, írja a 24.hu.

Ahogy a lap megjegyzi, a legjobban a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea jár, ugyanis

mindkettőjüknek öt-öt millió forint volt a havi fizetése, így 30-30 millió forintot kapnak egy összegben az új kormány megalakulásától számítva 15 napon belül.

Mint írják, ekkora összeget még soha nem fizettek ki távozási pénz gyanánt egyetlen kormánytagnak sem.

Süli János 2017 óta a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt, az új kormányban azonban már nem lesz ilyen pozíció, a beruházással kapcsolatos feladatok várhatóan Szijjártó Péterhez tartoznak majd.

Mager Andrea az állami vagyonért felelt tárca nélküli miniszterként négy éven keresztül, posztját szintén jogutód nélkül szüntetik meg, írja a lap.

A két tárca nélküli miniszter fizetését 2018 augusztusában emelték meg az akkori 1,1 millió forintról 5 millió forintra, hogy igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez. Ahogy a lap megjegyzi, a többi miniszter ehhez képest jóval szerényebb emelésben részesült, ezért Kásler Miklós és Benkő Tibor csupán 11,9 millió forintnyi végkielégítést kap.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk