Így korlátozhatja a kormány a gyülekezési jogot

  • narancs.hu
  • 2018. május 25.

Belpol

A magánélet szentsége védelmében.

Az elmúlt 24 órában Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Orbán Viktor is bejelentette, hogy megerősítenék a magánélet védelmét az alaptörvényben, megakadályozva ezzel, hogy magánlakások előtt is lehessen tüntetést szervezni.

Az ötlet nem új, és az előzmény egy olyan ügyhöz kapcsolódik, amelyben devizahitel-károsultak többek között a miniszterelnök Cinege utcai otthona előtt szerettek volna tüntetni.

Mint arról beszámoltunk, 2016 nyarán az Alkotmánybíróság két határozatában is mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert a bírák szerint a jogalkotó nem szabályozta megfelelően a gyülekezési jog és más jogok gyakorlásának „összeegyeztetését”.

Orbán portája

Egy héten belül két döntésével is a gyülekezési törvény módosítására kötelezte a parlamentet az Alkotmánybíróság. Könnyen lehet, hogy jogszabályi úton tiltják ki a tüntetőket a miniszter­elnök háza elől.

Az AB két bírósági ítéletet vizsgált: az egyikben a devizakárosultaknak azt tiltották meg, hogy a Kúria épülete, Orbán, illetve Csányi Sándor háza előtt tüntessenek, a másikban egy szélsőjobboldali tüntetést tiltott be a rendőrség, mert vélelmezte, hogy azon jogsértő cselekmények történnének.

Ezt a hatályos alkotmány értelmében elvileg nem lehetett volna megtenni, hiszen mások jogainak sérelme miatt csak feloszlatni lehet egy már megkezdett tüntetést, előzetesen betiltani nem. A kormány minden bizonnyal azt szeretné elérni a mostani módosítással, hogy – legalábbis a magánélet védelme esetében – a vélt jogsérelem előzetes tiltási indokká váljon.

Bár a javaslat szövegét nem ismerjük, valószínű, hogy ha elfogadják, a rendőrség és a bíróság immár „alkotmányosan” tilthat majd be politikusok háza elé meghirdetett demonstrációkat. Ha pedig kellően homályos lesz a megfogalmazás, az sem elképzelhetetlen, hogy a nem célzottan politikusok lakhelye közelébe meghirdetett, hanem sima, ám sűrűn lakott közterületen tartandó tüntetéseket is kedve szerint megakadályozhat a hatalom.

(A leadképen Lévai Anikó tüntetőkkel beszélget a kormányfő háza előtt, 2013-ban. Fotó: MTI – Máthé Zoltán)

Figyelmébe ajánljuk