Így magyarázza a Fidesz a Néppártban az Index-ügyet

  • narancs.hu
  • 2020. július 28.

Belpol

Természetesen semmi közük semmihez.

Miközben a kormány hivatalosan nem kommentálja magántulajdonban lévő médiumok belső ügyeit, a Fidesz az Európai Néppárt tagjainak egy belső levélben mondta el a véleményét az ügyről. A levelet a brüsszeli Politico tette közzé, ebben az egyoldalas szövegben is egy magáncég belső ügyeire hivatkoznak.

"A magyar ellenzék tévesen hivatkozik a magyar kormány politikai beavatkozására. Valójában az események egy magánvállalkozás üzleti ügyeinek következtében alakultak így, és a magyar kormány tartózkodik attól, hogy ilyen ügyeket kommentáljon" – áll a levélben.

A történtek a kormány szerint úgy zajlottak, hogy Dull Szabolcs főszerkesztőt a tulajdonosi oldalról az igazgatóság elnöke azért távolította el az igazgatóságból, mert "üzleti titkokat szivárogtatott ki egy versenytárs online portálnak", ezért megrendült benne a bizalom. Egy hónappal később kezdeményezték a menesztését, emiatt több mint 80 alkalmazott is felmondott, "ami jelentős figyelmet vont magára, és az ellenzék azt állítja, hogy az események politikai beavatkozás hatására történtek".

A továbbiakban a levél "megalapozatlan állításokról" ír, mondván a "magáncégek szabadon működnek Magyarországon", az üzleti döntéseik pedig a saját felelősségük.

Magyarázatképp azt is írják, hogy az Index esetében a jövőbeni működéséről folytatott belső vita alakult ki, és ez vezetett a vezetőségi döntésekhez. "A magántulajdonban lévő online hírportál főszerkesztőjének menesztése egy belső döntés volt, amely kizárólag a cég vezetőségét érintette" – írják, és erre hivatkozva hangsúlyozzák, hogy a kormány nem kíván ilyen ügyeket kommentálni, miközben az ellenzék persze ezt is arra használja fel, hogy a kormányt vádolja politikai beavatkozással.

"Mint már annyiszor a múltban, ez a vád is megalapozatlan és tények által nem alátámasztott. A nevetséges vádaknak és a hisztériának ez a legújabb köre arra a rosszindulatú álhírkampányra emlékeztet, ami a Covid-19 idején bevezetett rendkívüli intézkedéseknél azt állította, hogy a magyar parlamentet felfüggeszették, miközben tovább ülésezett végig a pandémia hónapjai alatt. Ez a példa tisztán mutatja, hogy azok, akik a magyar kormányt a jogállamiság megsértésével vádolják, kezdenek kifogyni az érvekből, és most kétségbeesésükben a kormányt teszik felelősség egy magáncég belső ügyei miatt" – áll a levélben.

Dömötör Csaba államtitkár egyébként kedden Gyurcsány Ferencet tette felelőssé az Indexszel történtek miatt,

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?