ÁSZ: Újra kaphat költségvetési támogatást a DK

  • narancs.hu
  • 2020. július 28.

Belpol

Az Állami Számvevőszék szerint már minden rendben a párt gazdálkodásával.

Újra kaphat költségvetési támogatást a Demokratikus Koalíció (DK) – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden délután.

A szerv azt írta, a DK megragadta az esélyt, és 2019-re vonatkozóan dokumentumokkal igazolta, hogy kialakították a törvényes gazdálkodás alapvető kereteit, ezzel pedig a párt megteremtette a lehetőséget a a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonására.

Az ÁSZ egyúttal tudomásul vette a DK intézkedési tervét, amelyet a párt a 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzés megállapításai alapján állított össze. Ebben a DK elnöke kinyilvánította, hogy helyreállítja a párt gazdálkodásának törvényességét.

Az ÁSZ idén májusban jelentette be, hogy felfüggeszti a párt költségvetési támogatását, amíg helyre nem állítják a törvényes gazdálkodást. Most a hivatal azt közölte, hogy "a Demokratikus Koalíció megragadta az esélyt, és a megadott határidőben dokumentumokat, adatokat adott át az Állami Számvevőszéknek. Az ellenőrzés törvényes lefolytatásáért felelős felügyeleti vezető értékelése szerint a DK által benyújtott dokumentumok igazolják, hogy a pártnál megteremtették a törvényes gazdálkodás alapvető kereteit."

Az ÁSZ egyúttal tudomásul vette a DK intézkedési tervét, amelyet a párt 2017-2018-ra vonatkozó számvevőszéki ellenőrzés megállapításai alapján állított össze. Az intézkedési tervben a DK elnöke által meghatározott feladatok alkalmasak a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok kijavítására, illetve jövőbeli elkerülésére.

Azt is írták, hogy ezek alapján az ÁSZ visszavonta a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó intézkedését, a DK így nem veszít pénzt, hozzájuthat a költségvetési támogatásához. Erről az ÁSZ tájékoztatta a párt elnökét és az intézkedést foganatosító Magyar Államkincstárat.

Hozzátették azt is, hogy az ÁSZ a törvényi előírásnak megfelelően kétévente ellenőrzi a pártok gazdálkodásának törvényességét, így a következő 2019-2020-ra vonatkozó ellenőrzésnél értékeli majd, hogy a DK gazdálkodását törvényesnek tartja-e.

Figyelmébe ajánljuk