Így nézne ki a pesti alsó rakpart

  • narancs.hu
  • 2024. július 28.

Belpol

Elkészültek az engedélyezési tervek. 

„Legyen a rakpart mindenkié! Elkészültek a pesti alsó rakpart fejlesztésének engedélyezési tervei. Büszke vagyok a kollégáimra, a tervezőkre, a velünk együtt dolgozó majdnem 20 különböző civil szervezetre, hogy végre itt tarthatunk. Jó érzés végigtekinteni az eddig elvégzett munkán, amit mind azért csináltunk, hogy Budapest egyik kiemelkedő jelentőségű közterülete zöld, élhető és a világörökségi környezethez méltó módon újulhasson meg” – írja Karácsony Gergely a Facebookon. 

A közlemény szerint a fejlesztés az Id. Antall József rakpartot, a Jane Haining rakpartot, az Erzsébet híd alatti részt, valamint a Belgrád rakpartot érinti. 

  • Az Id. Antall József rakpart északi részének fejlesztése már két részletben lezajlott. A főváros által az elmúlt években felújított és zöldített szakasz tervei a korábban elkészültek, a Margit hídtól északra kezdődő és a Parlament előtti szakaszhoz is illeszkedtek. Széles járdát és fasort alakítottak ki, padokat helyeztek el, átépítették a lehajtót, új burkolatot alakítottak ki és felszámolták a korábbi szalagkorlátos autópálya-hangulatot. A fejlesztés következő fázisában a Parlament és a Lánchíd között kettős fasort alakítanak ki. Az autóforgalmat 30 km/h sebességre csillapítják. Irányhelyes kerékpársávokat, új lejárókat és zebrákat is kialakítanak. 
  • A Jane Haining rakparton idén nyolc új fát ültettek el évelőágyásokkal kiegészítve. Erre a szakaszra csak a kiszolgáló forgalom – például hajóállomások, városüzemeltetés, vendéglátóhelyek kiszolgálása – gépjárművei hajthatnak be. A sétány a főváros szándékai szerint teljesen mentes lesz az átmenő autóforgalomtól. A villamosok ezen a szakaszon egy, a Dunával párhuzamosan futó viadukton közlekednek, melynek megújítása tervezetten a 2-es villamos felújításával együtt történhet meg.
  • Az Erzsébet híd alatti terület teljesen gyalogos tér lesz, ahol fákat ültetnek és kettős lépcsősort alakítanak ki a mostani útpálya helyén. Az autóforgalom a Petőfi téri felhajtón keresztül érheti(/éri) majd el a felső rakpartot, kapcsolódva a Belgrád rakparthoz, amikor a Jane Haining rakpartot autóforgalom is használja.
  • A Belgrád rakpart tervezése csak nemrég kezdődött el. 

A részletes terveket itt tekinthetik meg.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk