Kizárná a DK-ból a Gyurcsányt kritizáló Békés megyei politikusát a párt etikai bizottsága

Belpol

Leel-Őssy Gábor a rossz választási eredmények miatt bírálta a pártelnököt, akinek a lemondását is szükségesnek tartotta. A DK-ból való eltávolítására irányuló szándékot kivégzésként értékeli, és valószínűleg fellebbez a bizottsági határozat ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc pártelnök etikai eljárást kezdeményezett Leel-Őssy Gábor volt gyulai választókerületi elnök ellen, egyben a pártból történő kizárását javasolta. Az eset előzménye, hogy a júniusi súlyos választási vereség után Leel-Őssy lemondásra szólította fel Gyurcsányt. 

A kialakult helyzet azért egyszerre rendhagyó és egyedi, mert Leel-Őssy szerint a párton belüli kritikáinak legfőbb oka maga Gyurcsány. Nem kis részben azért, mert utóbb hazugságnak bizonyult az a múlt év eleji Gyulán tett vállalása, hogy 2023 közepére leváltja Fülöp Zoltán Békés megyei területi pártigazgatót, akivel az ottani DK-s választókerületek sora nem tudott együtt dolgozni, és alapszervezetek indultak el a lejtőn. Így pedig a DK-elnök elfogult és személyesen éritett egy általa kezdeményezett kizárási ügyben. Lapunk már korábban írt arról, hogy mennyi ellentét halmozódott fel több Békés megyei DK-s választókerületi vezető, valamint a föléjük ültetett, de megítélésük szerint együttműködésre képtelen Fülöp Zoltán között.  

A történtek miatt összehívott etikai bizottsági ülésre Leel-Őssy Gábor kezdeményezése ellenére nem hívták meg Gyurcsányt Ferencet. A július 12-i ülésen Leel-Őssy egy 70 oldalas összeállításban mutatta be a 2021 és 2024 közötti időszak eseményeit, bizonyítandó, miben és miért nincs igaza Gyurcsány Ferencnek. Ezt megelőzően Domokos Gábor, a kijelölt etikai bizottság elnöke ismertette, hogy Leel-Őssy a párt alapszabálya etikai passzusainak mely előírásait sértette meg a Gyurcsányt bíráló Facebook-posztjaival, az ennek nyomán íródott 444.hu-cikkel és a Partizánnak adott interjújával. A gyulai párttag „tevékenysége ellentétes a párt erkölcsi normáival, politikai céljaival, vagy más módon veszélyezteti a párt céljainak megvalósítását, illetve sérti annak jóhírét” –fogalmazott Domokos.

Az etikai bizottság gyorsan dolgozott. Leel-Őssy meghallgatása után a testület a hétvégét is beleszámítva négy-öt napon belül meghozta a határozatát, amelyben a fent ismertetettek miatt azt javasolja a Gyula központú Békés megye 3-as számú választókerületi taggyűlésének, hogy zárja ki sorai közül a megtévedt párttagot. Leel-Őssy szerint ennyi idő alatt képtelenség volt utánajárni és ellenőrizni állításait és bizonyítékait, ezért úgylátja, ami zajlott, nem valódi vizsgálat, hanem kivégzés volt. Tudomása szerint egyébként az adott választókerületi szervezetnek nincs elnöksége, így nem tudni, ki hívja össze a taggyűlést.

„Azt sem tudom, hogy kik az adott választókerület tagjai, mert a területi pártigazgató máshonnan boldog-boldogtalant beléptetett ide. Arról nem beszélve, hogy arra kértem az etikai bizottságot, de rajta keresztül az elnökséget is, konkrétan mondják meg, melyik kijelentésem, állításom nem volt igaz. Erről kellett volna szóljon a mostani vizsgálat és határozat, valamint ennek az indoklása, ám erre a döntően fontos felvetésre még csak meg sem próbáltak válaszolni” – mondta portálunknak Leel-Őssy Gábor. Hozzátette, az alapszabály szerint joga van fellebbezni, s most fontolgatja, hogy ezt megteszi. De akkor az a faramuci helyzet állhat majd elő, hogy ahhoz az országos elnökséghez kell fordulnia, amely korábban maga kezdeményezte az ő kizárását. Így az ügyben elfogulatlannak nevezni ezt a testületet aligha lehet.

Az etikai bizottsági határozat indoklása egyebek között azt tartalmazza, hogy a gyulai DK-tag „saját pártjával szemben olyan kritikát fogalmazott meg, amely kétségeket kelt a párt politikájának helyességével szemben”. Továbbá: „a Partizánnak adott interjúja alkalmas volt arra, hogy a párt tagjaiban és a választópolgárokban azt a látszatot keltse, hogy a DK nem demokratikusan működő párt, ezzel a párt jó hírnevét sértette”. Leel-Őssy mindezzel kapcsolatban értetlenségének adott hangot; meglátása szerint kritikája mindvégig jó szándékú és építő jellegű volt, az „érted haragszom, nem ellened” jegyében született és azt szerette volna elérni, hogy a helyes irányban menjenek a dolgok, mert amit maga körül tapasztalt a DK-n belül az egyre kétségbeejtőbb volt.

(Címlapképünkön: Leel-Őssy Gábor. Forrás: a politikus Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk