Így örült Orbán Viktor, hogy találkozhat Donald Trumppal

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. május 13.

Belpol

Videón a pillanat.

Orbán Viktor miniszterelnököt Donald Trump amerikai elnök fogadta a találkozó alkalmával, kezet fogtak, mosolyogva váltottak néhány szót, aztán bementek az épületbe, ahol megkezdődött a hozzávetőleg egyórásra tervezett megbeszélés.

(A videón 12.50 perctől láthatók az ominózus találkozó első pillanatai.)

Trump Meets 'Trump Before Trump' at the White House | NowThis

TRUMP MEETS 'TRUMP BEFORE TRUMP': President Trump meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban at the White House. This is Orban's first formal meeting with a U.S. president since 1998. The Obama administration limited diplomatic ties with Orban over concerns that his shift toward far-right nationalism was undermining democracy in Hungary.

A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.

A magyar kormányfő gépe 16 óra 15 perckor szállt le Washingtonban. Eredetileg 20 órára tervezték a találkozó kezdetét, végül 20 óra 11 perckor mentek be a Fehér Házba. A Trumppal folytatott kétoldalú tárgyalás a tervek szerint 45 perces az amerikai elnök nyilvános naptárja szerint.

Orbán Viktor a protokoll szerint bejegyzést ír a vendégkönyvbe. Ezután következik a két vezető négyszemközti találkozója.

A hirado.hu szerint a találkozón részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A két vezető négyszemközti találkozója után rövid sajtónyilatkozatot ad, majd a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vesz részt.

2010-es megválasztása óta most először az amerikai elnökkel tárgyal Washingtonban Orbán Viktor.

Diadal Orbán Viktor számára a Trumppal való találkozás, akkor is, ha amerikai részről szó sincs elismerésről

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn tesz látogatást a Fehér Házban. Nem nagyon örül neki senki. Bár a legmagasabb szintű megtiszteltetésnek számít az ovális irodai találkozó, Orbán Viktort utolsóként hívták meg a közép-európai vezetők közül, amióta Donald Trump az elnök.

Figyelmébe ajánljuk